CRNA HRONIKA

Kako se David Cufaj povezao s latinoameričkim narkokartelom

Nakon privođenja bivšeg sarajevskog boksera u Peruu

Dž. Bl.

18.1.2017

Nakon informacije o spektakularnoj policijskoj akciji u Peruu, u kojoj je bivši sarajevski bokser David Cufaj (24) pao s dvije tone kokaina, naša ekipa uspjela je pronaći njegovu kuću u sarajevskom naselju Boljakov Potok, općina Novi Grad. Cufaj je, inače, državljanin Srbije, rođen je na Kosovu, a odrastao je u Sarajevu. 

Na adresi Smaila Šikala 37 na ime Cufaja registrirana je mala zanatska firma BIHKOS. Ispred kuće zatekli smo komšije koje su nas uputile na Adisu i Ljuša Cufaja, kako nam rekoše, Davidove roditelje. Međutim, ubrzo od Adise saznajemo da mu ona nije biološka majka, dok je za Ljuša rekla da nije kod kuće. Nakon toga je uporno ponavljala da ona nema ništa s Davidovim hapšenjem.

Komšije nam pričaju da Cufaj nije često obilazio svoju porodicu, koja nikad nije napuštala BiH. Kako su nam kazali, Cufaj je u Sarajevo dolazio svakih pet-šest godina. Inače, Cufaj u Sarajevu nije poznat po činjenju krivičnih djela. 

Kuća u ulici Smaila Šikala u kojoj živi porodica Cufaj (Foto: F. Fočo)

Peruanski mediji pišu da je Cufaj bio jedna od najvažnijih osoba u narkoklanu koji je drogu iz Latinske Amerike distribuirao u Evropu. On je s petoricom Peruanaca kokain sakriven u paketima špargli pokušao prebaciti u Amsterdam. 

Osim Cufaja, uhapšeni su Frank Hidalgo Miranda (35), Hose Karlos Uplon Rajas (41), Hesus Aguilar Castillo (33), Hose Luis Haro Camacho (49) i Ersamo Karlos Kruz Garsija (36).

Vrijednost zaplijenjenog kokaina procjenjuje se na čak četiri miliona američkih dolara, dok bi se vrijednost u zemlji destinacije mogla popeti i do 174 miliona dolara. 

Tamošnji mediji navode da se Cufaj prije nekoliko godina prestao baviti boksom te da se odselio u Holandiju. Povreda ga je primorala da se udalji od ringa. Kontakti koje je imao izvan Srbije pomogli su mu da sklopi partnerstva s peruanskim dilerima.