SARAJEVO

Konaković: Alija Budnjo dužan je 120.000 KM za vodu, zašto ViK ne naplati taj dug

OTVORENO Premijer KS za nestašice vode osudio menadžment "Vodovoda i kanalizacije"

N. KATICA

19.1.2017

Raste ogorčenost građana KS zbog redukcija vode i stalnih problema u vodosnabdijevanju. I jučer su stanovnici u čak 28 ulica imali suhe slavine. Iako iz „Vodovoda i kanalizacije“ (ViK) tvrde da su njihove ekipe stalno na terenu, sve je više poziva mještana iz brojnih naselja koji žele prijaviti kvar.

Službeno vozilo

Jedan od najvećih problema u KS i činjenicu da Sarajlije ni u 21. stoljeću nemaju vode za naš list prokomentirao je premijer Elmedin Konaković. On je, kako je istakao, ostao šokiran zahtjevom direktora ViK-a Nezira Hadžića da im se osigura 10 miliona maraka, koliko je, navodno, neophodno da bi se cijevi koliko-toliko dovele u red, odnosno sanirali samo hitni kvarovi. 

- Da Vlada može smjenjivati uprave, odmah bismo to uradili u ViK-u. Menadžment ništa ne radi. Šokantno je da nemaju mjerač protoka. Onaj koji imaju je pokvaren, a njim bi trebali otkriti sve kvarove. Ali zato direktori imaju službena vozila i vozače. I opet oni traže pare za najurgentnije kvarove - rekao je Konaković. 

Dodaje i da je lista nelegalnih potrošača preduga. Već tri godine prihodovna strana, tvrdi Konaković, nepromijenjena je. Kupljeni su mobilni mjerači da bi se mogli boriti protiv ilegalaca, ali to u ViK-u ne rade. 

- Rekli su mi da imaju pola nelegalnih potrošača. Alija Budnjo i njegove „Terme“ su dužne 120.000 maraka za vodu. Od čelnika ViK-a tražio sam da na njegovom primjeru pokažu da nema privilegiranih, ali ne reagiraju. Neke autopraonice troše oko šest kubika, a toliko potroši moja majka, koja živi sama, što je apsurd - otvoren je Konaković. 

Štimaju vodomjere

Dodaje i da je brojne materijale o kriminalu u ViK-u predao Tužilaštvu KS, o tome kako u firmi postoji koruptivni lanac, kako uposlenici imaju svoje tarife, kradu materijale, štimaju vodomjere...

Na našu konstataciju da su u posljednjih više od 20 godina ViK vodili direktori iz SDA, kojoj i sam pripada, Konaković je kazao da je svjestan toga, ali da ga više ne zanima stranačka pripadnost bilo koga, jer je u ovom slučaju interes građana da imaju vodu ispred svih drugih.

bager-budakovici

Ekipa ViK-a jučer na terenu: Za hitne popravke traže 10 miliona KM

Šef za intervencije u toku radnog vremena prodaje med

Konaković nam je otkrio i da je u nekoliko navrata nenajavljeno posjećivao ViK pa se tako uvjerio u njihov nerad. 

- Oni dnevno dobiju i po 300 zahtjeva za popravke, a riješe samo neke od njih. Ostalo se gura pod tepih, a to je nedopustivo. Zato šef Službe za intervencije, umjesto da radi posao za koji je plaćen, u toku radnog vremena prodaje med - rekao je Konaković.

Ne rade pumpe u Bačevu

Kaže i da ima informacije da neke pumpe na Bačevu ne rade i da se 100 litara vode u sekundi ne upumpava prema gradu. 

- To je velika količina vode. Treba uzeti u obzir da cijela Tuzla koristi 400 litara vode u sekundi i nema redukcije - ogorčen je Konaković. 

Budnjo: Nismo dužni ni feninga

Alija Budnjo, istaknuti član SDA i vlasnik hotela „Terme“ i drugih kompleksa na „Ilidži“, na izjavu premijera, rekao je da oni nisu dužni ViK-u ni feninga, da su sve, kako ističe, legalne račune platili. 

- U jednom trenutku su nam skinuli vodomjer i paušalno nam poslali račun od 120.000 KM. Oni su napravili neki zapisnik i izmislili da smo im dužni 120.000 maraka. To nismo htjeli platiti, ViK nas je tužio i sad smo na sudu. To ćemo lako dobiti - naglasio je Budnjo.