VIJESTI

Ante Jelavić: Ne želim da mi sude u BiH, ne vjerujem bh. pravosuđu!

Bivši hrvatski član Predsjedništva iz Zagreba za Avaz

M. AŠČIĆ

19.1.2017

Ante Jelavić, bivši hrvatski član Predsjedništva BiH i čelnik HDZ-a, komentirao je jučer u ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz“ odluku hrvatskog pravosuđa da odbije zahtjev BiH da mu sudi u Zagrebu, a prema optužnici Tužilaštva BiH iz 2004. godine za zloupotrebu položaja i podrivanje vojne i odbrambene moći.

Nema povratka

Jelavić, za kojim je bh. pravosuđe još prije deset godina raspisalo međunarodnu potjernicu jer se nalazi u bijegu u Hrvatskoj, godinama s porodicom živi u Zagrebu i, kako kaže, ne misli se vraćati u BiH. Ovo je prvi razgovor za jedan bh. medij u posljednjih nekoliko godina, a na samom početku potvrdio je za naš list da ne želi da mu se sudi u BiH. O odbijenici pravosuđa Hrvatske da mu sudi u Zagrebu, kaže:

- Ja sam tražio da se taj predmet prebaci i ustupi i da to pitanje konačno riješimo. I dalje mislim da nisam podrivao vojnu moć, jer sam u to vrijeme s nule skupa sa Sakibom Mahmuljinom uspostavio Ministarstvo odbrane i zajedničko zapovjedništvo. A onda je ispalo šta je ispalo. Meni je bilo u interesu da mi se sudi u Hrvatskoj, ali tu ništa sada ne mogu promijeniti.

O razlozima zbog kojih ne želi da mu se sudi u BiH, Jelavić navodi da ih je bezbroj i, kako tvrdi, oni su više nego opravdani.

- Kako da vjerujem bh. pravosuđu kada sam uhapšen u četiri sata ujutro zbog pet stambenih kredita koje sam podijelio i koje još dijele? Ni dan-danas ne znam šta je tu krivo. Pa proveo sam godinu i po u pritvoru, dok na istom tom sudu osumnjičeni za najteže ratne zločine ne provode ni 24 sata. Ne vjerujem bh. pravosuđu, jer znam šta sam dolje doživio - kaže Jelavić.

Kako ističe, ako je tačno da je zloupotrijebio sredstava „Hercegovačke banke“, onda je valjda u interesu Hrvatskoj da se to pitanje riješi.

- Ali, mislim da nisam ništa pogriješio. Neki koji su napadali BiH, koji su bili agresori, koji su je okupirali, sada ispadaju veliki demokrati, a ja sam neprihvatljiv - tvrdi Jelavić.

Radikalna rješenja

Dodaje da i dalje prati politička dešavanja u BiH i da je zagovornik „jedne normalne, moderne BiH“.

- Mislim da podjela na dva dijela ne može osigurati ravnopravnost narodima koji tu žive. I ove najave o otcjepljenjua koje dolaze, samo su jedna vrsta provokacije. Bilo kakvo otcjepljenje ni RS ni kada govorimo o hrvatskoj politici, nije dobro. Ja sam za to da hrvatska politika mora voditi računa o položaju svakog Hrvata. U tom smislu, vrlo je teško govoriti o nekim radikalnim rješenjima, pa i trećem entitetu - kaže Jelavić.

U Federaciji se loše živi

Jelavić smatra da „sve nasilne uspostave vlasti od 2004., od Alijanse pa do platforme, nisu donijele nikakve rezultate. 

- Ono što ja vidim, kada pogledam ekonomsko stanje u Federaciji, u posljednjih pet-šest godina, mislim da je trebalo biti mnogo bolje, ali nije. Kada pogledamo stanje u hrvatskim kantonima, kada pogledamo “Aluminij,“ koji je opustošen i devastiran, onda nije dobro. A za to je kriva tadašnja vlast platforme. Umjesto jedne ekonomske snage, „Aluminij“ se sada bori za opstanak - kaže Jelavić.