GLOBUS

CIA otkrila tajne dokumente o vanzemaljcima i eksperimentima za kontrolu uma

Objavljeno čak 13 miliona stranica podataka

(M.M.)

18.1.2017

CIA je objavila čak 13 miliona stranica tajnih dokumenata u kojima se govori o viđenjima NLO-a, ali i parapsihološkom eksperimentu programa Stargate, koji odavno zanima teoretičare zavjere.

Do ovog poteza došlo se nakon dugotrajnog ustrajanja boraca za slobodu informisanja te sudske tužbe protiv CIA-e, prenosi Express.co.uk.

Cjelokupni arhiv sastoji se od oko 800 000 dokumenata. Ranije im se moglo pristupiti samo u Nacionalnom Arhivu u Marylandu.

Ova riznica uključuje dokumente Henryja Kissingera, Nixonovog i Fordovog državnog sekretara, te nekoliko stotina hiljada stranica analiza informacija i naučnih istraživanja i razvoja.

Neobični dokumenti o Projektu Stargate, koji se bavio parapsihološkim sposobnostima i osjetilnom percepcijom, uključuju zapise o testiranju slavnog vidovnjaka Urija Gellera iz 1973. godine.

Detalji zapisa pokazuju kako je Geller bio sposoban djelimično replicirati slike nacrtane u drugoj sobi. Iako je tačnost replika varirala, istraživači su izjavili kako je "uvjerljivo i nedvosmisleno dokazao svoje osjetilne sposobnosti".

Neobični dokumenti

Također su neobični dokumenti o viđenjima NLO-a te recepti za nevidljivu tintu.

Neprofitna organizacija za slobodu informiranja MuckRock tužila je CIA-u kako bi ju prisilila da objavi ovu kolekciju, a postupak je trajao duže od dvije godine.

U isto je vrijeme novinar Mike Best prikupio više od 15 000 dolara kako bi dokumente iz arhiva u Marylandu jedan po jedan isprintao te objavio, što je bio dodatni pritisak na CIA-u.

CIA je u novembru najavila objavu te je sada čitavi arhiv CREST dostupan na web stranici biblioteke CIA-e.

Joseph Lambert (CIA) kazao je da je ovo jedna od stvari koja 'poboljšava transparentnost'. Kazao je kako su željeli tajne dokumente učiniti 'široko dostupnima'.

Heather Fritz Horniak, glasnogovornica CIA-e, rekla je da ništa nije 'probrano' te da je to 'potpuna historija i dobro i loše'.