BIH

Pročitajte šta je Vuk Drašković savjetovao Miloradu Dodiku

Lider SPO-a i srpski intelektualac za "Avaz"

F. V.

18.1.2017

Lider Srpskog pokreta obnove i srpski intelektualac Vuk Drašković u komentaru na sankcije čelniku RS ističe da je i sam Milorad Dodik kazao da ih je očekivao, te da najbolje zna zašto to kaže. 

- Ono što nije dobro je izazivanje i čikanje Amerike pod izgovorom da će ona za dva dana biti druga zemlja i da će novi predsjednik Donald Tramp stvoriti novu Ameriku i novu politiku. Amerika je velika država. Predsjednik koji bi udarao na stubove zemlje izložio bi sebe velikim nevoljama, pa i gubitku predsjedničke funkcije. Bilo bi mnogo bolje potražiti izlaz na jedinim pravim vratima koja vode u iskreni i prijateljski dijalog s Bošnjacima i Hrvatima u BiH, a odnosi se na primjenu Dejtona i uređenja dejtonske Bosne kao međunarodne priznate države - govori Drašković.

Nadalje, kaže da ih ne priziva, ali da ga ne bi iznenadile ni sankcije Evropske unije. Vjeruje da će Srbi koji su već živjeli pod sankcijama i doživljavaju ih kao "antisrpsku zavjeru" svoje simpatije usmjeriti prema žrtvi sankcija, to jest Dodiku, što nije dobro. Podsjeća da Srbi moraju izvući pouke i zamke iz prošlosti.

Poručio je Dodiku, kojeg dobro poznaje, da se vrati u one godine kada je bio najveća opozicija i Slobodanu Miloševiću i politici Ratka Mladića i Radovana Karadžića, jer je taj Dodik uvjerljiviji. No, prema njemu, Dodikove neodmjerene riječi nisu dio strategije i uvjerenja, već ekscesi koje potiču i oni u Srbiji iz "snažnih, nereformisanih i sa vlasti neuklonjenih dijelova Miloševićeve politike devedesetih". A ima ih i u naučnim i kulturnim krugovima. Oni, veli, kuraže Dodika, ali ne samo njega već još mnoge na Balkanu na "novo krvavo kolo".