AUTO-MOTO

Ford predstavio "osvježeni" Mustang GT

Za svjetsku premijeru poznata kompanija angažovala popularnog glumca

(D. K.)

18.1.2017

Za svjetsku premijeru "osvježenog" Mustanga, Ford je angažovao poznatog glumca Dwayne "The Rock" Johnsona koji je predstavio jedan od prvih modela.

Video predstavljanja pomenuti glumac objavio je na društvenim mrežama, zahvaljujući čemu je Mustang dobio titulu najpopularnijeg automobila na planeti, sa više od 8,4 miliona lajkova.

ford-mustang-gt-03

Kada je riječ o samoj restilizaciji, treba reći da je eksterijer redizajniran u cilju bolje aerodinamike. Tako naprijed nalazimo drugačije pozicionirane otvore na haubi i redizajnirani gril.

Tu su i nove LED svjetlosne grupe. Nazad je novi branik, LED svjetlosne grupe i spojler na poklopcu prtljažnika.

Dvostruke ispušne cijevi dolaze standardno uz EccoBoost verziju, dok su četvorocijevni izpušnici rezervisani za V8 model.

ford-mustang-gt-05

Što se tehnologije tiče, Ford Mustang dolazi sa 12-inčnim LCD ekranom umjesto klasičnog klastera sa instrumentima. Potpuno novi digitalni intrumenti imaju mogućnost personalizacije, a u ponudi su tri različite opcije.

Klijenti će moći da personalizuju displeje za Normal, Sport i Track režim vožnje.

ford-mustang-gt-07

Novi Mustang moguće je i dodatno personalizovati biranjem određene zvučne note motora koja će se reproducirati kroz zvučnike, a tu je i potpuno novi, opcioni ispušni sistem za GT model.

Što se agregata tiče, standardni 5,0-litarski V8 je unaprijeđen i sada je snažniji nego ikada. Novi sistem direktnog ubrizgavanja doprinio je povećanju obrtnog momenta i snage u visokim obrtajima, a u isto vrijeme, povećao ekonomičnost.

ford-mustang-gt-06

Manuelni mjenjač također je unaprijeđen kako bi se izborio sa velikim obrtnim momentom koji proizvodi veliki V8, a sada je tu i novi 10-stepeni automatik koji je dostupan za EcoBoost i V8 agregat.

Novi mjenjač ima optimizirane stepene prijenosa, pružajući bolje ubrzanje kao i cjelokupne performanse. MagneRide tehnologija adaptivnog oslanjanja je potpuno nova opcija u Mustang Performance paketu opreme.

Restilizovani Ford Mustang kreće u prodaju u Sjevernoj Americi na jesen ove godine, prenosi portal Topspeed.rs.