VIJESTI

Zenica: Pokrenute aktivnosti na uklanjanju pasa lutalica

Veliki problem lokalne zajednice

Fena

18.1.2017

Na području Zenice pokrenute su aktivnosti na uklanjanju napuštenih i pasa lutalica, koji su proteklih mjeseci predstavljali veliki problem ove lokalne zajednice.

Gradska uprava je zaključila ugovor o formiranju, uspostavi i funkcionisanju skloništa za životinje s privrednim društvom "Alba Zenica" kojim su precizirane zajedničke aktivnosti i angažiranje raspoloživih resursa za ostvarivanje kvalitetne funkcije skloništa za životinje.

Novoizgrađenim specijaliziranim objektom za uklanjanje pasa, koji je u vlasništvu grada i nalazi se na lokalitetu Bare, u mjesnoj zajednici Stranjani, gazdovat će preduzeće "Alba", a gradska uprava će u potpunosti finansirati rad i funkcionisanje  skloništa. Služba za komunalne poslove i ekologiju je u skladu s propisanom zakonskom regulativom i podzakonskim aktima izdala dozvolu za početak rada skloništa i higijenskog servisa, a zaposlenici "Albe" će u kontinuitetu uspostaviti i obezbijediti ostvarivanje funkcije skloništa u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja, Zakonom o veterinarstvu i odgovarajućim podzakonskim aktima.

U skladu sa zaključkom Gradskog vijeća Zenice, a s ciljem zaštite zdravlja i veće sigurnosti građana i zaštite napuštenih i izgubljenih pasa, te potrebe veterinarske zaštite zdravlja životinja koje nisu pod kontrolom vlasnika potpisan je ugovor sa veterinarskom stanicom.

Novoizgrađeno sklonište za životinje napravljeno je u skladu s pravilnikom, nalazi se na propisanoj udaljenosti od naseljenog mjesta od oko 500 metara, i obezbjeđuje sve propisane higijensko-tehničke uvjete za smještaj životinja.

Iz preduzeća "Alba" uputili su poziv građanima da omoguće aktivnosti uklanjanja pasa bez vlasnika s ulica i da njihovoj službi prijave agresivne i bolesne pse lutalice.