BIH

Društvo za ugrožene narode BiH traži od članica EU da podrže sankcije Dodiku

Upućen apel vladama 28 država članica

(Fena)

18.1.2017

Društvo za ugrožene narode za Bosnu i Hercegovinu sa svojim sekcijama u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Engleskoj, Luksemburgu i Italiji uputilo je apel vladama 28 država članica Evropske unije da podrže sankcije koje su od SAD-a uvedene predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku. 

Vlada SAD-a je uvela sankcije predsjedniku Republike Srpske, Miloradu Dodiku, zbog obilježavanja 9. januara - Dana Republike Srpske koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim. Na taj način, navodi se u apelu, Dodik ne samo da je prekršio zakon već predstavlja značajnu prijetnju u vezi s ometanjem provedbe Dejtonskog sporazuma.

 - Naša organizacija koja se bori za ljudska prava širom svijeta godinama je dizala glas protiv popustljive politike međunarodne zajednice prema negiranju države Bosne i Hercegovine koju je sprovodio  Milorad Dodik - istakli su Tilman Zülch i Fadila Memišavić uime Društva za ugrožene narode - Internacional dodajući da su zato pozdravili odluku Vlade SAD-a o nametanju sankcija predsjedniku RS Miloradu Dodiku.

Nalaze da nije dovoljno da samo SAD nametnu sankcije nekome ko poput Dodika otvoreno prijeti secesijom Republike Srpske i raspadom Bosne i Hercegovine.

- Zato upućujemo apel vladama 28 država članica Evropske unije da podrže uvedene sankcije od SAD na taj način što će i same nametnuti sankcije predsjedniku RS-a - navodi se u apelu Društva za ugrožene narode.