VIJESTI

Radončić: Da ja uređujem Avaz, kao što tvrdi tužilac Mihajlović, pet dana bi naslovnica bila posvećena njegovoj krađi 55.000 i 70.000 KM iz kase Tužilaštva BiH, za šta ga je prijavio njegov kolega

Nastavljeno suđenje u Sudu BiH

Am.KOVAČ

19.1.2017

Tragikomičnim pokušajima državnog tužioca Bože Mihajlovića da prisluškivane razgovore protumači na način koji oni nemaju i prikaže ih kao krivična djela, jučer je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Fahrudinu Radončiću, Bakiru Dautbašiću, Bilseni Šahman i Zijadu Hadžijahiću.

Sudsko vijeće kojim predsjedava sutkinja Hasija Mašović je zabranilo medijima da određene razgovore objavljuju jer se radi o privatnim razgovorima, na šta je ukazivala i odbrana.

Tužilac i pamfleti

Od poruka koje se smiju objaviti prvo je pročitana poruka koju je Radončić pisao Dautbašiću:

„Policija utvrdila da Sarić ima nelegalan ugovor. Potpisao ga maloumni Šanko."

Tužilac je tu poruku pokušao prikazati kao pritisak na Azru Sarić.

Odbrane su se žestoko usprotivile i kazale da se ovdje radi o tome da Radončić prenosi šta je policija utvrdila, a ne da on pravi bilo kakav pritisak.

Radončić se tada obratio Sudskom vijeću, i kazao:

„Ne može se tužilac baviti pamfletima“.

Da je tužilac Mihajlović pokušao izvrnuti izgovorene riječi optuženih i prikazati ih kao pritisak na svjedokinju Azru Sarić, te sakriti one koje idu u korist optuženima pokazuje i razgovor Dautbašića i Radončića vođen 23. decembra 2015. godine.

„Vidio si, ima Boga. Ona je reketašica, koja je tražila da se uradi nelegalna stvar," kazao je Radončić Dautbašiću.

Advokat Dragan Barbarić se tada obratio Sudskom vijeću i kazao:

- Iako se u preslušanom razgovoru jasno čulo da je Radončić kazao „Ona je reketašica, koja je tražila da se uradi nelegalna stvar“, a gdje opisuje Azru Sarić, u transkriptima koje nam je dostavio tužilac Mihajlović se navodi da je taj dio razgovora nerazgovjetan i nerazumljiv.

Advokatica Tatjana Savić obraćajući se Sudskom vijeću naglasila je da tužilac tumači ko je šta htio, mislio i želio reći, a što se ne može raditi tokom dokaznog postupka nego samo u završnim riječima.

Tužilac je također, iako se u određenim razgovorima ne pominju imena, pokušao ubijediti Sudsko vijeće da on tačno zna o kome se razgovara.

Politička diskriminacija

- Razlog zbog kojeg tužilac prezentira privatne poruke i razgovore ima za cilj medijski linč i političku diskriminaciju mene i drugih optuženih. Te poruke i razgovori nemaju nikakve veze sa ovim predmetom nego su privatne prirode. To nije prvi put da takvo nešto tužilac radi. Dio razgovora je objavljen u medijima kada ja još nisam znao ni za šta sam optužen, kazao je Dautbašić, obraćajući se Sudskom vijeću.

Šef tima Radončićeve odbrane Asim Crnalić je kazao da je tužilac kontaminiran politikom.

- Ovdje se puštaju razgovori o političkim kadrovskim rješenjima, a što se nikako ne bi smjelo dešavati - kazao je Crnalić.

Između ostalog, tužilac Mihajlović je zahtijevao da se pročita poruka koju je novinar Mato Đaković poslao Radončiću, a kako bi navodno dokazao da su se optuženi raspitivali o istrazi koja se vodi protiv njih.

Radončić je insistirao i na tome da se te poruke pročitaju i da ih javnost čuje.

Naime, Đaković je 26. decembra 2015. godine poslao poruku Radončiću:

- Sinoć sam bio sa drugom iz Tužilaštva. Sada sam u Sa. Ako hoćeš kafa?

Radončić mu je odgovorio:

„Otišao sam van grada. Pozz“.

Nakon čitanja ovih poruka, Sudskom vijeću se ponovo obratio Radončić.

- Nije mi jasno zašto tužilac nije pozvao Đakovića za svjedoka i pitao ga šta je mislio u tim porukama. Iz ovih poruka se vidi samo da je Đaković imao neku svoju obavezu u Tužilaštvu i da me zove na kafu, a vidi se i da ja nisam uopće u gradu. Tužilac stalno pokušava ulaziti u strukturu naših ličnosti, šta smo mislili i šta smo htjeli. Molim tužioca da s tim prestane da mi ne bismo ulazili u strukturu njegove ličnosti - kazao je Radončić.

No, Mihajlović je kazao da tom porukom dokazuje da Radončić ima doušnike u Tužilaštvu BiH.

- Molim Sud da se u ovoj sudnici poštuje presumpcija nevinosti. Posebno bi to, zbog onog što je radio trebao poštovati tužilac Mihajlović. Ovdje se kriminaliziram ja i moj politički projekat. Na početku suđenja je kazano da ova sudnica nije politička pozornica i ne smije to postati, a tužilac upravo to radi - kazao je Radončić.

Mihajlović je puštanjem razgovora sa nepoznatom muškom osobom pokušao dokazati i da Radončić ima utjecaj na Avazov portal i printano izdanje "Dnevnog avaza". No, iz razgovora se vidjelo da Radončić i ne zna ko uopće radi u redakciji.

- Da ja uređujem Avaz, kao što tvrdi tužilac Mihajlović, pet dana bi naslovnica bila posvećena njegovoj krađi 55.000 i 70.000 KM iz Tužilaštva BiH, za šta ga je optužio njegov kolega. A nakon prodaje Avaza ja po ugovoru obavljam konsultantske poslove za Avaz i ne vidim šta je tu sporno - kazao je Radončić.

Tužilac Mihajlović je spornim pokušao prikazati i to jer je Dautbašić dao izjavu kod notara i pokušao Sarić prijaviti za krivično djelo.

- Dati izjavu kod notara ili biti kod notara, te prijaviti krivično djelo, nije krivično djelo - ukazao je Sudskom vijeću advokat Crnalić.

U jednom momentu kada je vidio da ne uspijeva u svojim naumima Mihajlović je bio toliko iznerviran da se počeo derati po sudnici.

No, drugi prisutni su ga upozorili da stiša glas.

Nastavak suđenja zakazan je za 1. februar.

Crnalić: Tužilac je davao smisao razgovorima u kojima nema rečenica koje bi potkrijepile takav smisao

Asim Crnalić, šef Radončićeve odbrane, rekao je novinarima ispred Suda BiH da bi današnji nastavak ročišta najbolje opisao jednom usporedbom.

- Kada odete na izložbu apstraktnog slikarstva onda tamo doživite da likovni kritičar objašnjava šta je autor naslikao pa se i sam autor čudi kako je on to napravio. E to vam je bila danas situacija. Dakle, gospodin tužilac je davao smisao razgovorima u kojima nema rečenica koje bi potkrijepile takav smisao. Jednostavno to je jedna konstrukcija koja se ne bi trebala izvoditi pred ovako ozbiljnim sudom kao što je Sud BiH – rekao je Crnalić.