NOGOMET

Lincoln City priredio senzaciju nakon što su navijači kupili napadača

Historijski uspjeh

Fena

18.1.2017

Napadač engleskog petoligaša Lincoln Cityja Nathan Arnold (29) postao je jedan od junaka treće runde FA kupa postigavši u sudijskoj nadoknadi utakmice protiv drugoligaša Ipswich Towna pogodak za pobjedu 1-0.

Bila je to najveća senzacija trećeg kola najstarijeg klupskog takmičenja na svijetu, a engleski mediji su pobjedu petoligaša opisali kao 'čaroliju FA kupa' dok su poraz Ipswicha opisali kao najveće poniženje u historiji kluba koji je bio engleski prvak (1962) i pobjednik FA kupa (1978).

Ko zna kako bi Lincoln prošao da navijači ovoga ljeta nisu skupljali novac kako bi doveli Arnolda u klub. Prošle sezone 29-godišnji napadač koji je 2008. dogurao do engleske C reprezentacije, je igrao za Grimsby Town. Kada mu je istekao ugovor u akciju su krenuli navijači Lincolna i crowdfunding kampanjom skupili novac kako bi preselio na Sincil Bank.

I pogodili su Arnold je trenutno prvi strijelac kluba sa 11 golova, a njegov gol protiv Ipswicha donio je jedan od najvećih uspjeha u historiji kluba osnovanog 1884. godine.

Lincoln City već 56 godina nije bio plasiran više od treće lige, a posljednji put je dohvatio 16-inu finala FA kupa 1976. godine kada je ekipu vodio bivši engleski selektor Graham Taylor koji je preminuo 12. januara.

"Mislio sam da sanjam kada je utakmica završila, a na semaforu je pisalo 1-0 za nas. Ponosan sam na dečke i cijelu ekipu," kazao je Arnold.

Oduševljenje nije skrivao niti menadžer domaćeg sastava, bivši školski učitelj, Danny Cowley.

"Momci su zaslužili ovu pobjedu. Borili su se kao nikada u životu. Ovo su trenuci o kojima sanjaš, a naš se pretvorio u stvarnost," kazao je Cowley.

U 16-ini finala Lincoln City će igrati protiv drugoplasirane ekipe 'Championshipa' Brighton & Hove Albiona.