VIJESTI

Ivanić o odluci SAD: U FBiH se stvara neka vrsta euforije

Predsjedavajući Predsjedništva BiH

E. Ma.

18.1.2017

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić na konferenciji za medije prokomentirao je sankcije koje su Sjedinjene Američke Države uvele Miloradu Dodiku, predsjedniku manjeg bh. entiteta.

On je rekao da ne smatra da je politika sankcija pametna.

- Mislim da je to generalno pogrešna politika. U Federaciji se već stvara neka vrsta euforije pogotovo među političarima i sve to unosi preveliku politizaciju u cijeli ovaj slučaj - rekao je Ivanić.

On je istakao da Dodika treba mijenjati legitimnim putem te da će on braniti isključivo interese RS.

- Ono što je najvažnije jeste da građani RS ne budu u to uvedeni. Važno je nastaviti funkcionisati na normalan način. Vrijeme pred nama će sve riješiti. Sa svoje strane ću učiniti da RS bude potpuno ravnopravno tretirana, a kao član Predsjedništva ću se potruditi da branim interese RS i ne pravim probleme drugim narodima - rekao je Ivanić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je rekao da samo vlasti SAD i Dodik mogu znati razloge sankcije te je potcrtao da je važno da bh. institucije ne budu uključene u to.

Prokomentirao je i izjavu Dodika da ambasadorica SAD Maureen Cormack bude proglašena za "persona non grata" u RS te je rekao da taj status može proglasiti samo Predsjedništvo BiH te da je to "apsolutno nepotrebno".