BIH

Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske o sankcijama Dodiku

Tomislav Lendić za Avaz.ba

M. M./F. V.

18.1.2017

Hrvatska će samostalno odlučiti da li će se pridružiti američkim sankcijama izrečenim predsjedniku RS Miloradu Dodiku, rekao je za Avaz.ba novi glasnogovornik Ministarstva vanjskih i europskih poslova Hrvatske Tomislav Lendić.

Američka administracija uvela je sankcije Dodiku jer je procijenjeno da je on prijetnja Daytonskom mirovnom sporazumu čije odredbe konstantno krši, a prethodno se zbog svega oglasio i premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je naglasio da se Srbija neće pridružiti izrečenim sankcijama. 

Podsjećamo, sva Dodikova imovina koja je u posjedu ili pod kontrolom osoba iz SAD-a ili se nalazi na američkom teritoriju bit će blokirana, a američkim državljanima su zabranjene sve transakcije koje uključuju Dodika, saopćeno je jučer iz američke Ambasade u Sarajevu. 

Sankcijama bi se mogle pridružiti i druge zemlje.

- Mislim da se razgovara o tome, ali ništa više o tome ne mogu reći. Mi svoje odluke donosimo u skladu sa vlastitim procjenama pa tako i u pogledu konkretne implementacije eventualnih sankcija za gospodina Dodika, polazeći naravno od osnova, a to su teritorijalni integritet i suverenitet BiH u kojoj će sva tri naroda biti konstitutivna i ravnopravna - rekao je Lendić za Avaz.ba.

Dodik je danas optužio američku ambasadoricu u BiH Maureen Cormack da je kriva što se našao na američkoj crnoj listi, a dodao je kako je uvjeren da će se to promijeniti čim Donald Trump useli u Bijelu kuću.