BIZNIS

Karlheinz Dobnigg preuzeo funkciju predsjednika Udruženja banaka BiH

Direktor "Raiffeisen banke"

Mi. K.

18.1.2017

Karlheinz Dobnigg, direktor "Raiffeisen banke", početkom ove godine preuzeo funkciju predsjednika Udruženja banaka BiH.

Na sjednici Skupštine Udruženja banaka BiH, održanoj u decembru 2016. godine, novi članovi Upravnog odbora UBBiH su jednoglasno izabrali Dobnigga, direktora za predsjednika tog udruženja, koji će tu dužnost obavljati u 2017. godini.

- Velika mi je čast preuzeti ovu funkciju koju ću obnašati u narednih godinu dana te sam svjestan njene odgovornosti. Smatram vrlo važnim da Udruženje banaka uvijek djeluje u interesu svih svojih članica, od najmanjih do najvećih banaka na ovom tržištu. Moje kolege iz Udruženja zajedno samnom žele da sarađuju sa svim relevantnim institucijama kao i da pruže usluge savjetovanja po pitanju razvoja finansijskog sektora. Napomenuo bih da je bh. bankarski sektor veoma stabilan te da značajno doprinosi dobrom poslovnom okruženju i ekonomskom razvoju države. Također, banke pojedinačno daju svoj doprinos društvu na različite načine i u različitim oblastima - kazao je Dobnigg te dodao da treba imati u vidu da je bankarski sektor jedan od najvećih poreskih obveznika, ali i da ima ulogu u segmentu društveno odgovornog poslovanja. 

Osnovna misija Udruženja banaka BiH je jačanje povjerenja u bankarski sektor, što je moguće ostvariti uz pomoć članica UBBiH, domaćih institucija, medija, adekvatnom edukacijom i uspostavom saradnje sa sličnim asocijacijama u inostranstvu.