LIFESTYLE

Revolucionarna tehnologija: Facebook želi da čita misli korisnicima?

Tajni projekat

Redakcija

18.1.2017

Facebook želi da zna najdublje i najmračnije misli svojih korisnike, a u tome će mu pomoći novo odjeljenje poznato kao “Building 8″ koje radi na tajnom projektu koji bi mogao da stvori tehnologiju za čitanje misli.

U prilog tome da Facebook radi na novoj revolucionarnoj tehnologiji ide i činjenica da je na svojim stranicama objavio oglas za posao za “brain-computer interface” inženjera, piše “Daily Mail”.

Detaljnije informacije o poslu nisu otkrivene, ali bi ovaj posao zahtijevao da zaposleni primjenjuje metode mašinskog učenja na "neuroimaging" i elektrofiziološke podatke.

Drugi oglas za posao je za “neural imaging” inženjera koji bi se fokusirao na razvijanje neinvazivnih tehnologija za bilježenje aktivnosti mozga. Oba posla bazirana su u Menlow Parku u Kaliforniji.

Pomenuti poslovi ukazuju i na to da “Building 8″ Facebook divizija možda radi na praćenju promene aktivnosti mozga kada korisnik gleda slike ili video. I sam Mark Zuckerberg je jednom prilikom istakao da ima ambicije da stvori sistem za telepatiju.

- Jednog dana vjerujem da ćemo moći da pošaljemo misli jedni drugima direktno pomoću ove tehnologije. Moći ćete da mislite nešto, a vaši prijatelji će istog trenutka to moći da osjete ukoliko vi želite - rekao je Zuckerberg, prenosi "Daily Mail"..