VIJESTI

Salkić za Avaz.ba: Očekujem odgovor pravosuđa na Dodikovo antiustavno i antidejtonsko djelovanje

Potpredsjednik Republike Srpske

A. H.

18.1.2017

Potpredsjednik Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda Ramiz Salkić, komentirajući uvođenje sankcija predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku od strane SAD-a, u izjavi za naš portal kazao je da  je takvo nešto bilo očekivano. ali da je žalosno to što nakon višemjesečnog "klasičnog antiustavnog i antidejtonskog djelovanja“ , kakvo je i sprovođenje referenduma o danu RS-a, nije bilo odgovora države, odnosno pravosudnih institucija BiH na njegovo ponašanje.  

- Ovdje je ključno pitanje da li je država spremna i sposobna da se uhvati u koštac sa onim koji rade protiv nje. Pravi uspjeh u borbi protiv antiustavnog i antidejtonskog djelovanja u BiH bit će tek onda kada pravosudne institucije okončaju procese, odnosno uhapse i procesuiraju one koji su doprinjeli ovome stanju – poručuje Salkić.

Upozorava da dugo već Vlada RS-a  pod Dodikovim upravljanjem vrši diskriminaciju u obrazovanju i svaku drugu diskriminaciju Bošnjaka i Hrvata na prostoru entiteta RS-a, da nema sudskog epiloga   kada su u pitanju mnogobrojne afere u kojim je Milorad Dodik sa svojim poslovnim prijateljima učestvovao u BiH. 

Smatra da je svaka šutnja pravosuđa za Dodika bila stimulirajuća za ono što je radio i da očekuje izrečene američke sankcije nisu sankcije entitetu kojim upravlja Dodik niti narodima koji u njemu žive.