VIJESTI

Fočo: Lovrenovićeva smrt gubitak za fakultet i Bosnu i Hercegovinu

Komemoracija povodom smrti profesora i akademika

Avaz.ba

18.1.2017

Komemoracija povodom smrti profesora i akademika Dubravka Lovrenovića održana je danas u amfiteatru Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

O Lovrenoviću su govorili dekan tog fakulteta Salih Fočo, te kolege s Odsjeka za historiju Adnan Busuladžić i Emir Filipović koji su se osvrnuli na njegov stručni i ljudski doprinos.

Dekan Fočo je naveo da je Lovrenović obilježio ne samo vrijeme Bosne i Hercegovine nego i njeno stasanje, ocijenivši da je teško porediti "bilo koga od nas s Dubravkom, zaljubljenikom u Bosnu i Hercegovinu, njenu kulturu, tradiciju".

- Kao historičar srednjovjekovne Bosne neumorno je dokazivao da BiH ima svoju bogatu istoriju, obilježja, kulturu, da nije tvorevina hrvatskih i srpskih ideja nego da je autotohtona zemlja sa svojim narodima i tradicijskim religijama. Njegova smrt je neizmjeran gubitak za Filozofski fakultet, ali i za BiH. Stećci kao simbol Bosne i dalje prkose vremenu i ljudima. Kao opsesija Dubravkove tvrdnje i nade da će Bosne biti a da će ideologije i njeni rušitelji i razgraditelji prolaziti - rekao je Fočo, dodajući da će taj prostor bh. nauke bez Lovrenovića ostati neistražen, podsjetivši i na njegovu ulogu u uvrštavanju stećaka na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

Fočo je kazao da je Dubravko Lovrenović spadao u ljude koji su se dali voljeti, koji je imao toplinu u odnosu s ljudima, te koji je plijenio svojom brigom za druge.

- Neka mu je laka zemlja bosanska i neka stećci govore o čovjeku koji ih je volio i  razumijevao njihovu simboliku – istakao je on.

Asistent Dubravka Lovrenovića, sad docent na Odsjeku za historiju, Emir Filipović dodao je da je teško uputiti posljednji pozdrav čovjeku kojem se istinski divio, kojeg je cijenio i poštovao. Nekome ko je bio uzor.

Filipović je ustvrdio da je Lovrenović bio upečatljiva osoba koja je na sve ljude ostavljala dubok dojam.

On je istakao da je Lovrenović u malo vremena postigao jako puno, dodavši da je svojim predavanjima i radom predstavljao najbolje lice fakulteta.

Kolega s Odsjeka za historiju Adnan Busuladžić prisjetio se druženja s Lovrenovićem, negovog duha koji nije posustajao ni u zadnjim danima kada je i sam pravio viceve i šale na svoj račun.

Busuladžić je također istakao da bi se i daleko veće zajednice od naše dugo oporavljale od ovakvog gubitka, dodavši da je Lovrenović ostavio prazninu i u stručnom a još više u ljudskom pogledu.

Dubravko Lovrenović bit će sahranjen u subotu, 21. januara na groblju Bare.