OSTALI SPORTOVI

Matan: Možemo očekivati dobre stvari od ove generacije igrača

Selektor bh. futsal reprezentacije

(N. K.)

18.1.2017

Futsal reprezentaciju Bosne i Hercegovine krajem januara očekuje prijateljski turnir u Poljskoj, gdje će pored domaćina učestovati još Finska i Slovenija, navodi se na službenom sajtu N/FS BiH.

Selektor bh. tima Boro Matan rekao je kako će ova reprezentativna akcija dobro poslužiti za kvalifikacije.

“Očekuje nas nova kvalitetna provjera, tri dobre i zanimljive utakmice, gdje ćemo nastaviti kontinuitet rada. Igrači su na pauzi, ali ćemo se okupiti nešto ranije i kroz pet ili šest treninga nastojati da budemo što spremniji za turnir i pokušamo ostvariti i dobar rezultat. U svakom slučaju utakmice u Poljskoj će nam dobro poslužiti u sklopu priprema za kvalifikacije”.

Matan je u prethonom periodu u reprezentaciju uveo i nekoliko novih igrača.

“Cilj nam je i bio da uz kostur ekipe koji smo imali, pridodamo i neke nove, mlade igrače. Neki su opravdali očekivanja više, neki manje, ali smo sada sigurno u situaciji da imamo barem dvadesetak igrača na koje uvijek možemo računati”.

Selektor je zadovoljan i okupljanjima koja su imali igrači mlađi od 21 godine.

“Odlična stvar koju je N/FS BiH organizovao je i dvomeč sa Francuskom koji su imali momci mlađi od 21 godine. Ti igrači su na pravi način iskoristili ukazanu šansu i pokazali da se na njih mora obratiti pozornost. Naravno, mi nastavljamo da ih pratimo kroz prvenstvo i računamo na njih u budućnosti”.

Matan i njegovi saradnici već razmišljaju i o obavezama koje čekaju futsal reprezentaciju BiH u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

“Moramo što bolje da se spremimo do kvalifikacija. Imamo dovoljno vremena, te kroz okupljanja i utakmice smatram da ćemo biti spremni za izazove koji nas očekuju”, rekao je Matan i istakao da prati protivnike bh tima.

“Azerbejdžan je domaćin kvalifikacionog turnira i selekcija koja je na žrijebanju bila u prvoj jakosnoj skupini. S tim u vezi oni su sigurno favoriti u grupi, ali pratimo i šta se tamo dešava, znamo šta možemo očekivati od njih. Mogli smo dobiti i teže i lakše protivnike od Mađarske. Oni se često okupljaju i analiziramo i njihove pripremne mečeve. Realno je da susret sa njima bude odlučujući za drugo mjesto u grupi i baraž. Do početka kvalifikacija ćemo imati pravu informaciju o protivnicima”.

Matan ističe da je pred ovom ekipom svijetla budućnost.

“Ova reprezentacija je sastavljena od igrača koji mogu još dugo igrati zajedno i sigurno imaju potencijala da se nađu na velikom takmičenju. Naša je želja da to već bude predstojeće Evropsko prvenstvo, ali svakako ova generacija ima perspektivu i može napraviti mnogo dobrih stvati u budućnosti”.