GLOBUS

WikiLeaks proglasio pobjedu, Assange najavio da će se predati Americi

Melinda Taylor, dio pravnog tima Assangea, potvrdila

Redakcija

18.1.2017

Julian Assange je napustio ambasadu Ekvadora, gdje je bio više od četiri godine i najavio da će se uskoro predati Sjedinjenim Američkim Državama, koje ga optužuju za objavljivanje povjerljivih dokumenata na WikiLeaksu.

Melinda Taylor, dio pravnog tima Assangea, potvrdila je će Assange ostati prvi svom obećanje, ali je ostalo nejasno kada će se Julian predati, javlja The Independent .

WikiLeaks je na svom Twitter nalogu, za koji se vjeruje da ga vodi Assange, nedavno najavio da će, ako američki predsjednik Barack Obama pomiluje Chelsea Manning, Assange zauzvrat pristati da bude izručen u SAD.

Američki predsjednik Barack Obama jučer je na samom kraju svog mandata smanjio zatvorsku kaznu bivšoj "krtici" WikiLeaksa Chelsea Manning, osuđenoj za odavanje tajnih informacija i ona će biti oslobođena u maju, potvrdila je Bijela kuća.

Transrodna uposlenica u vojsci koja se prije zvala Bradley Manning, rođena je kao muškarac ali nakon presude za špijunažu rekla je da se identificira kao žena.

U avgustu 2013. osuđena je na 35 godina zatvora jer je predala WikiLeaksu 700.000 tajnih dokumenata.

U novembru prošle godine Manning je molila američkog predsjednika Baracka Obame da smanji njenu kaznu prije nego napusti Bijelu kuću i tada je rekla da ne traži pomilovanje.

- Jedinu olakšicu koju tražim je da izađem iz vojnog zatvora, nakon što sam provela šest godina u izolaciji - napisala je Chelsea Manning.

Njena kazna sada istječe 17. maja, objavila je Bijela kuća.

Assange će i dalje živjeti u ambasadi Ekvadora u Londonu, gdje boravi od ljeta 2012. godine. 

Velika Britanija ima obavezu da izruči Assange Švedskoj, ali za potpuno nepovezane tvrdnje o silovanju.

Assange tvrdi, da u slučaju da ga Velika Britanija preda švedskim vlasti, da će ga oni izručiti Sjedinjenim Američkim Državama.