BIH

Određen pritvor Slaviši Milakoviću

Sud BiH donio rješenje

Redakcija

18.1.2017

Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora i prihvatanje jamstva od dana 17. januara 2017. godine, Sud Bosne i Hercgeovine je donio rješenje kojim je stavljeno van snage Rješenje Suda BiH od 10. maja 2003. godine kojim je određen pritvor prema optuženom Slaviši Milaković.

Rješenjem od 17. januara 2017. godine je prihvaćen prijedlog Tužilaštva te je prema optuženom Slaviši Milakoviću određen pritvor koji može trajati dok optuženi ne ispuni uslove za jamstvo, odnosno najduže jednu godinu ukoliko iste uslove ne ispuni, računajući od dana hapšenja ili do nove odluke Suda, iz zakonskih razloga zbog opasnosti od bjekstva.

Istovremeno je prihvaćeno ponuđeno jamstvo u isnosu od 50.000 KM, i optuženi Slaviša Milaković će biti pušten na slobodu, nakon ispunjenja sljedećih uslova:

Treće lice koje daje iznos ponuđenog jamstva dužno je dostaviti dokaze o svom imovnom stanju te porijeklu novca koji se daje kao predmet jamstva;

Dokaz o uplati traženog iznosa jamstva na naznačeni transakcijski račun Suda Bosne i Hercegovine;

Sud će nakon podnošenja svih ovih jasnih i nedvosmislenih dokaza donijeti naredbu o puštanju optuženog Milaković Slaviše na slobodu;

Ako optuženi pobjegne, rješenjem će se odrediti da je vrijednost, data kao jamstvo, prihod budžeta Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, Slaviša Milaković je optužen za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima dogovor za učinjenje krivičnog djela, krivičnim djelom trgovina ljudima, krivičnim djelom nezakonito uskraćivanje identifikacijskih dokumenata, te krivičnim djelom uspostavljanje ropskog odnosa i prevoz lica u ropskom odnosu.