VIJESTI

Vrhovni sud uvažio zahtjev odbrane: Ukinuto rješenje o određivanju pritvora Damiru Hadžiću

Predmet vraćen na ponovno odlučivanje Kantonalnom sudu u Sarajevu

E. Ma.

18.1.2017

Vrhovni sud uvažio je zahtjev odbrane i ukinuo je rješenje o određivanju pritvora Damiru Hadžići, bivšem SDP-ovom državnom ministru i načelniku Općine Novi Grad, saznaje Avaz.ba.

Predmet je vraćen na ponovno odlučivanje Kantonalnom sudu u Sarajevu, potvrdio je za naš portal njegov advokat Davor Martinović.

- Sud mora uzeti u obzir prilikom odlučivanja o pritvoru navode kojei je istaknula odbrana na ročištu prilikom određivanja pritvora.To znači da sad očekujemo, s obzirom da postoji odredba zakona da je izuzetno hitan rok o odlučivanju Kantonalnog suda o ovome, očekujemo da bi Sud danas trebao donijeti tu odluku - rekao je Martinović.

Hadžić se sumnjiči za zloupotrebu položaja i omogućavanje isplate milion maraka ranije uhapšenom u akciji "Blok" Esedu Radeljašu.

Radeljašu je  2006. godine dodijeljeno općinsko zemljište u Nedžarićima, za koje je platio naknadu od 44.404 KM.

Zakon o građevinskom zemljištu Federacije Bosne i Hercegovine kaže da se fizičkoj osobi ne može bez javnog poziva dodijeliti državno zemljište. Saglasnost da se Radeljašu dodijeli zemljište bez javnog poziva dao je i pravobranilac.

Radeljašu je pravo na zemljište oduzeto 2010. godine zato što nije ispoštovao obaveze i u predviđenom zakonskom roku izgradio poslovni objekat.

Kad je Radeljašu oduzeto pravo na raspolaganje zemljištem, on je od Općine zatražio odštetu. Nakon vještačenja vrijednosti zemljišta donesen je nalog da se Radeljašu isplati 1,03 miliona maraka, odnosno 23 puta više nego što je platio.

Nalog za isplatu odštete Radeljašu potpisan je početkom 2010. godine, a potpisao ga je upravo Hadžić. Radeljaš je u to vrijeme bio općinski vijećnik u Novom Gradu, nakon što je na lokalnim izborima 2008. godine osvojio mandat kao kandidat Bosanske stranke (BOSS).