BIH

Usvojen Zakon o platama i naknadama u institucijama BiH

Sjednica u Sarajevu

S. D.

18.1.2017

14:59

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik SDA Šemsudin Mehmedović, usvojen je u prvom čitanju.

Cilj ovog zakona jeste izjednačavanje koeficijenata za policijske službenike sa srednjom stručnom spremom sa koeficijentima drugih zaposlenih u institucijama BiH sa ovim nivoom obrazovanja.

Prijedlog zakona o dopuni Zakona o upravi, u prvom čitanju, čiji je predlagač poslanik SBB-a Damir Arnaut, ponovo je vraćen na razmatranje na nadležnu komisiju, jer nije prihvaćeno negativno mišljenje Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma.

Arnaut je predlagao da se organi uprave koji ne postupe po zahtjevu Parlamentarne skupštine BiH, uključujući odgovore na pitanja poslanika i delegata, novčano kazne od 150 do 500 KM.

Sankcije za nepostupanje organa uprave već su propisane u vezi s brojnim pravnim i fizičkim licima te se one samo proširuju na nepostupanje po zahtjevima Parlamentarne skupštine BiH.

Izvještaj komisije Kolegijuma oba doma parlamenta BiH o nastojanju za postizanje identičnog teksta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH dobio je podršku poslanika Predstavničkog doma, nakon čega bi ovaj zakon trebalo da usvoji Dom naroda.

Predstavnički dom nije prihvatio zahtjev poslanika Mirsada Mešića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH po hitnom postupku, tako da će ovaj prijedlog biti upućen u redovnu proceduru.

Poslanici su prihvatili dva izvještaja Ureda za reviziju institucija BiH – Upravljanje grantovima u institucijama BiH te Planiranje budžetskih rashoda u institucijama BiH, sa određenim zaključcima i preporukama.

Na znanje je primljena Informacija Ministarstva sigurnosti o procjeni i mogućnostima BiH po pitanju izbjegličke krize u regionu i EU, od 2. oktobra 2015. godine, kao i dopuna ove informacije od 13. oktobra prošle godine.

Naredna, 42. sjednica Predstavničkog doma zakazana je za 16. februar.
 

12:49


Zahtjev poslanika SDP-a Mirsada Mešića za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Javnom RTV sistemu BiH nije dobio potrebnu podršku poslanika iz Republike Srpske, zbog čega je upućen na usaglašavanje Kolegijumu ovog doma.

U raspravi o traženoj proceduri poslanici HDZ 1990 i HDZ BiH Diana Zelenika i Nikola Lovrinović izrazili su protivljenje da predloženi zakon bude razmatran po hitnom postupku.

Mirsad Đonlagić, predsjedavajući Kluba poslanika SBB-a, kazao je novinarima uoči glasanja, da SBB podržava svako rješenje za finansiranje javnih RTV servisa, s kojima su i oni sami saglsni.

On je istakao da je rješavanje finansiranja RTV sistema jedna od obaveza BiH na evropskom putu i da se ovom pitanju treba ozbiljno pristupiti.

Mešićevim prijedlogom predviđa se da se RTV taksa do kraja 2017. godine naplaćuje putem telekom operatera.
 

12:35


Poslanici SNSD-a napustili su i današnju sjednicu Predstavničkog doma nakon što nije prihvaćen njihov prijedlog da na dnevni red bude uvrštena inicijativa da poslanik SDA Šefik DŽaferović bude smijenjen s mjesta predsjedavajućeg i člana Kolegijuma doma.

Prijedlog za dopunu dnevnog reda uputio je zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a Lazar Prodanović, koji je rekao da su razlozi za Džaferovićevu smjenu odranije poznati poslanicima.

Podsjećamo, SNSD proziva Džaferovića za učešće u odbrani BiH i da je navodno znao za navodne ratne zločine, a da ništa nije učinio da ih spriječi.

Inače, Tužilaštvo se ranije očitovalo da protiv Džaferovića nema nikakve istrage o ratnim zločinima. 
 

12:30

Damir Arnaut, poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB), uputio je pitanje Ministarstvu vanjskih poslova BiH o tome koliko je zemalja ukinulo vize za nositelje običnih putnih isprava iz BiH u periodu između 31.marta 2015. i 17. januara 2017. godine, odnosno tokom aktuelnog saziva Vijeća ministara BiH.

- Podaci kojima ja raspolažem govore da se radi o samo tri zemlje, dakle u dvogodišnjem periodu za koji je odgovoran ministar vanjskih poslova. Posebno je zabrinjavajuće što smo u tom istom periodu pali .Mi smo kraj 2014. godine u poređenju s drugim zemljama pali. Kraj 2014. godine smo dočekali na 42. mjestu, a kraj 2016. godine smo dočekali na 52. mjestu. Naši državljani mogu bez vize s običnim pasošem u samo 101 zemlju, Slovenija je već godinama na 12. mjestu, 164 zemlje su im otvorene bez viza, Hrvatska je na 22. mjestu, mogu u 149 zemalja, i Srbija je ispred nas na 43. mjestu, Makedonija je na 45. mjestu, Crna Gora je na 47. mjestu. Od evropskih zemalja iza nas su samo Bjelorusija, Ukrajina i Albanija, jer ove godine nas je i Moldavija sustigla. Po ovom trendu Albanija koja je iza nas samo jedno mjesto, po svemu sudeći iduće godine će nas i prestići. Zaista se radi o katastrofalnim podacima - kazao je Arnaut.

On nije dobio odgovor na postavljeno pitanje, jer sjednici nije prisustvovao niko iz Ministarstva vanjskih poslova, te je Arnaut zahtijevao pismeni odgovor.
 

11:15

Senad Šepić, poslanik SDA u Predstavničkom domu, inače jedan od poslanika, koji je napustio djelovanje u stranačkom klubu u ovom domu, pitao je Vijeće ministara šta je učinilo i šta namjerava učiniti da zaustavi odlazak eminentnih stručnjaka iz BiH, naročito ljekara i medicinskog osoblja.

Šepić je kazao da BiH napušta stotine stručnjaka, te je podsjetio na zvanični podataka Ljekarske komore FBiH da je BiH samo u godinu dana napustilo 300 ljekara.

- Najviše me boli što je među njima najviše njih s područja Unsko-sanskog kantona, odakle ja dolazim. Mene zanima šta će Vijeće ministara BiH uraditi po pitanju odlaska stručnjaka, svakodnovno čujemo da odlaze i iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Pita li se iko kuda ide zdravstvo u ovom društvu, kuda idemo kao društvo općenito - pitao je Šepić.

Odgovorio mu je ministar civilnih poslova Adil Osmanović, iz čijeg odgovora je, u stvari, samo proizašao onaj da zdravstvo nije u nadležnosti ovog ministarstva.

Šepić nije bio zadovoljan ovim odgovorom, te je kazao da je potrebno inicirati javnu raspravu o zdravstvu u BiH i da se svi nadležni moraju zapitati koliko se oni sami bave ovom problematikom, a prvenstveno Vijeće ministara koje mora preuzeti dio odgovornosti za stanje u ovoj oblasti. 

10:40

U Sarajevu je u toku sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi trebalo da bude donesena odluka o daljoj sudbini Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima. Ovaj zakon na sjednici, 29. decembra prošle godine, nije dobio podršku poslanika iz Republike Srpske, zbog čega je upućen na usaglašavanje Kolegijumu Predstavničkog doma, ali ni Kolegijum nije uspio postići saglasnost. 

Predloženim zakonom propisuju se sastav, mandat, način odlučivanja i druge obaveze Stručnog vijeća  Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. 

Na dnevnom redu je i izvještaj Komisije Predstavničkog doma o postizanju saglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik SDA Šemsudin Mehmedović, a koji, također, na prošloj sjednici nije imao entitetsku podršku iz Republike Srpske.

Kolegijum Predstavničkog doma ni o ovom zakonskom prijedlogu, nije postigao saglasnost. 

Na dnevnom redu u prvom čitanju se nalazi Prijedlog zakona o dopuni Zakona o upravi, čiji je predlagač poslanik SBB-a Damir Arnaut, s mišljenjem Ustavnoopravne komisije ovog doma, koja jučer nije podržala ovaj prijedlog.  

Poslanici treba da se izjasne i o zahtjevu poslanika SDP BiH Mirsada Mešića za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH, a kojim se predviđa da RTV taksa do kraja 2017. godine bude naplaćivana putem telekom operatera.

Poslanici još nisu usvojili dnevni red, a trenutno je u toku postavljanje poslaničkih pitanja Vijeću ministara BiH.