BIH

Reakcije na sankcije Dodiku: Ovo je najcrnja lista, na njoj su diktatori

Političari se oglasili povodom poteza američke administracije

Redakcija

18.1.2017

Sjedinjene Američke Države uvele su jučer oštre sankcije predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, objavio je State Department na svojoj zvaničnoj web-stranici.

Nešto kasnije, oglasila se i ambasadorica SAD u BiH Maureen Cormack, koja je u videoporuci objasnila razloge jučerašnjih sankcija Statea Departmenta, prema kojima Dodik više ne može ući na tlo SAD.

Povodom sankcije predsjedniku RS reagirali su i brojni političari.Ameri

Dragan Mektić: Ovo je najcrnja lista, na njoj su diktatori  

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, kazao je sinoć za „Dnevni avaz“ da je ovo još jedna vrlo teška situacija koju je proizveo predsjednik RS Milorad Dodik. 

- Posebno je to teško za Republiku Srpsku i sve građane u RS, a rekao bih i za cijelu BiH. Dakle, ove su sankcije i ovo je lista na kojoj se nalaze najnedemokratskiji režimi u svijetu i, da kažem, diktatori najnedemokratskijih režima. Sada će, praktično, sva svjetska javnost biti upoznata s tom činjenicom i jednom takvom konstatacijom, da ćemo biti na jednom najcrnjem poređenju. 

A sama po sebi može proizvesti posljedice, u smislu snažnog indikatora drugim zemljama, pogotovo ako bi zemlje EU nastavile putem SAD, ne bi samo on bio na crnoj listi nego čitava RS i BiH, kao i svi građani. S ovom situacijom u kojoj se sada nalazimo stavlja se i  Srbija na veoma teško iskušenje. Vidjelo se na izjavi premijera Vučića. I njega i Srbiju stavlja na iskušenja, ona također može trpjeti određene posljedice – kazao je Mektić za „Avaz“. 

E. T. 

Željko Komšić: Nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH bio znak da je zemlja krenula u bezakonje 

Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte, kaže da je potez američke administracije bio očekivan, ali da je zakasnio. 

- Zakasnio je jer, ako ništa drugo, kao član Predsjedništva BiH u dva mandata, bio sam svjedok rasprava s ljudima Stejt departmenta u vezi s dilemama vezanim uz Milorada Dodika. Prije nekoliko godina razgovarao sam s nekim zvaničnicima koji su tada bili zaduženi za ovaj dio Evrope i desilo se ono što se godinama kuhalo. 

Očigledno je da je američkoj administraciji, pogotovo ovo kršenje odluka Ustavnog suda, ljudima koji su donosili odluke u ime te administracije, bio znak da se ova zemlja kreće ka apsolutnom bezakonju. Dovedeno je u pitanje funkcionisanje države. To se desilo s nepoštivanjem odluke Ustavnog suda BiH. Vidjet ćemo kako će reagirati evropske zemlje, da li će pratiti tu odluku SAD – ističe Komšić.

E. T. 

Mirsad Đonlagić: Snažna i očekivana reakcija 

Mirsad Đonlagić, predsjedavajući Kluba poslanika SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, smatra da je reakcija administracije SAD u pogledu izricanja sankcija Miloradu Dodiku, predsjedniku RS, zaista snažna te da je bila očekivana. 

- Međunarodna zajednica, pa i SAD već su duže vrijeme slali jasna upozorenja, ali političari u BiH nisu se na to osvrtali, nego su nastavili s grubim kršenjima Dejtonskog mirovnog sporazuma. Bitno je istaći da, koliko god ova reakcija bila i očekivana, ona mora biti prilika i poziv svim političarima i onima koji donose odluke u BiH da ulože maksimalan i dodatni napor na ubrzanju ekonomskih reformi, procesa euroatlantskih integracija, afirmaciji i izgradnji države i otvaranju perspektive za ljude, da svoju sreću traže u BiH, a ne da bježe iz BiH – kazao je Đonlagić. 

S. D. 

Safet Softić: Signal destruktivnim snagama 

Safet Softić, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i potpredsjednik SDA, kazao je za „Avaz“ da ga nije iznenadila odluka SAD o sankcijama Miloradu Dodiku, predsjedniku RS, te da je ona u svakom slučaju bila očekivana, naročito s obzirom na najave nakon prošlogodišnjeg referenduma koji je organizirao Dodik. 

- Ta odluka unijet će sasvim sigurno novi kontekst u političke odnose u BiH i ovo je do sada najjasniji signal svima onima koji djeluju destruktivno u BiH, da se to ponašanje neće u narednom periodu dozvoliti. S druge strane, onima koji žele što brži put BiH ka euroatlantskim integracijama i što brži reformski put ovo je sasvim sigurno vjetar u leđa, ohrabrenje da će Dejtonski mirovni sporazum u narednom periodu dobiti svoje jasnije konture u smislu jačanja države – kazao je Softić. 

S. D. 

Saša Magazinović: Poruku trebaju shvatiti i mnogi drugi 

Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine  BiH, kazao je za „Avaz“ da ga nije iznenadila odluka Sjedinjenih Američkih Država o sankcijama Miloradu Dodiku, predsjedniku RS. 

- SAD su jedan od najvećih prijatelja BiH i jedna od najmoćnijih svjetskih država, koja je, uzgred, i najzaslužnija za mir u BiH. Ovu poruku treba ozbiljno shvatiti ne samo Milorad Dodik nego mnogi u BiH - kazao je Magazinović. 

S. D.