GLOBUS

Tajani: Počinje nova era, Evropi su potrebne promjene

Novoizabrani predsjednik Evropskog parlamenta se obratio medijima

(A. S.)

18.1.2017

Novoizabrani predsjednik Evropskog parlamenta, italijanski konzervativac Antonio Tajani, poručio je nakon izbora kako će raditi na jačanju EP-a i odlučno ponovio svoju privrženost Evropi.

- Počinje nova era, bit ću predsjednik svih Evropljana. Želim biti garancija jednog snažnijeg parlamenta - rekao je Tajani na konferenciji za novinare nakon pobjede.

Tajani je do pobjede došao u četvrtom krugu glasanja, koje je trajalo cijeli dan. Sinoć nešto prije 22 sata izabran je za predsjednika u borbi protiv rivalu iz redova socijalista i demokrata, sunarodnjaku Gianniju Pittellija.

- Kad budem stao pred Vijeće Evrope, to neće biti moji prijedlozi, već prijedlozi većine u Parlamentu -  rekao je Tajani, koji se zahvalio svima koji su glasali za njega.

U kratkom obraćanju novinarima u Strasbourgu ponovio je da želi da se glas EP-a više i snažnije čuje i u Evropskoj komisiji.

- Vjerujem u Evropu, ali potrebne su nam promjene - rekao je Tajani, koji je osvrnuvši se na Brexit, rekao da će EP na tome morati raditi predano te odbacio spekulacije da bi konzervativci i reformisti mogli utjecati na ishod pregovora o Brexitu.