GLOBUS

Još jedno Obamino pomilovanje: Na slobodu izlazi vojnik koji je WikiLeaksu dostavio 700.000 tajnih dokumenata

Odlazeći američki predsjednik donio neočekivanu odluku

D. K.

17.1.2017

Odlazeći američki predsjednik Barack Obama objavio je danas da je među 209 ljudi kojima je na kraju mandata odlučio smanjiti zatvorske kazne i Chelsea Manning, nekad poznat kao Bradley Manning, bivši američki vojnik koji je WikiLeaksu 2010. dostavio čak 700.000 tajnih depeša State Departmenta, čija je objava tada uzdrmala svijet.

Manningu, koji je tokom služenja zatvorske kazne promijenio spol, kazna nije ukinuta, ali neće je odslužiti u potpunosti. Prema presudi, u zatvoru je trebao ostati do 2045. godine, ali iz njega će izaći već u maju ove godine.

Bradley je 2013. godine osuđen na 35 godina zatvora, a sveukupno je bio zatvoren sedam. Teretilo ga se za 22 tačke optužnice, a pet njih odnosilo se na špijunažu.

Sam Manning je tokom suđenja priznao da je WikiLeaksu proslijedio opsežnu dokumentaciju, no tvrdio je da to nije učinio kako bi pomogao Al-Qaidi, za šta su ga optuživali, nego tek kako bi pokrenuo javnu raspravu o američkoj vanjskoj politici.

18manning-master768

Chelsea Manning

Na ročištu uoči izricanja kazne Manning se izvinio svojoj domovini ako joj je svojim postupcima nanio štetu.

Samo nekoliko dana prije Obamine odluke, osnivač WikiLeaksa Julian Assange izjavio je da će pristati na izručenje Americi ako Obama smanji kaznu Manningu.

Zasad od njega nema glasa ostaje li pri svojoj najavi, a valja napomenuti da Amerikanci dosad zahtjev za njegovim izručenjem nisu ni izdali.

Assange, naime, već niz godina čami u ekvadorskoj ambasadi u Londonu koja mu je pružila utočište od švedskog zahtjeva za izručenjem. Tamo ga traže zbog optužbi za seksualno napastvovanje.