CRNA HRONIKA

Sumrak civilizacije: U BiH živi 17.800 modernih robova?!

Kako ljudima željnim posla kriminalci oduzimaju slobodu

Dž. BULBUL-B.CERIĆ

19.1.2017

Moderno ropstvo u BiH je duboko ukorijenjen problem, koji nadležni javnosti često žele prikazati kao nekoliko izoliranih slučajeva koji su statistički zanemarivi.

Uz neizdrživu socijalno-ekonomsku situaciju, ljudi koji su primorani da zarad vlastite egzistencije obavljaju bilo kakve poslove često upadnu u kandže modernih robovlasnika.

Zamka “poslodavca”

Oni budu namamljeni u zamku “poslodavaca” koji im kasnije oduzmu dokumente, primoraju ih da rade besplatno te im uskraćuju slobodu kretanja prijetnjama, ucjenama i drugim perfidnim metodama, ali nekada budu iskorišteni i vrbovani i od članova vlastite porodice.    

ropstvo-bih

Prema procjenama Indeksa globalnog ropstva (Global Slavery Idex) BiH na 25. mjestu po modernom ropstvu od 167 tretiranih zemalja (Foto: Print Screen Global Slavery Index)

Prema procjenama Indeksa globalnog ropstva (Global Slavery Index), koji je jedinstveni izvještaj za 2016. godinu ''Walk Free'' fondacije organizacije za zaštitu ljudskih prava, u BiH zabilježeno 17.800 slučajeva modernog ropstva. Prema ovom istraživanju, BiH s još deset zemalja dijeli 25. mjesto od 167 tretiranih država po zastupljenosti modernog ropstva.  

Žrtve tokom svog robovanja bukvalno preživljavaju pakao…

- Oduzeo mi je pasoš, ošišao me naćelavo…Svakog dana bi me vrijeđao, nazivao pogrdnim imenima. Radio sam od zore do ponoći. Osim dogovorenog hranjenja koza, ovaca, krava, svinja, radio sam i sve druge teške fizičke poslove - maltao, čistio, tovario meso, radio u klaonici. Plaću je trebao slati mojoj supruzi, ali joj je govorio da sam ja sve propio - riječi su Bosanca čiji se život pretvorio u noćnu moru kada je završio kao rob u susjednoj Hrvatskoj.

Preventivno djelovati

Dragan Mioković, visokorangirani policijski oficir u penziji, kaže da je zasnivanje ropskog odnosa jedan od najtežih oblika kriminalnog ponašanja.

dragan-miokovic

Mioković: Najteža vrsta kriminogenog ponašanja

- Ropstvo je nešto što s moralne tačke gledišta predstavlja najcrnju i najodvratniju stranicu ljudske povijesti. Dozvoliti povratak nečemu takvom u bilo kojem obliku je nedopustivo i iz ovoga što vidim iz medija, ropstvo se obično dešava u ruralnim sredinama. Osim represivnog djelovanja koje je neophodno, treba djelovati i preventivno te objasniti ljudima o čemu je riječ. Neko iz njihove bliže okoline ko bi trebao to da primijeti, treba odmah prijaviti policiji i socijalnoj službi takve slučajeve - zaključuje Mioković.