GLOBUS

Bivši Berluskonijev portparol novi predsjednik Evropskog parlamenta

Italijanski konzervativni političar

Redakcija

17.1.2017

Italijanski konzervativni političar Antonio Tajani iz Evropske narodne partije (EPP) izabran je večeras nakon četiri kruga glasanja, za novog predsjednika Evropskog parlamenta.

Evropski zvaničnici su rekli da je Tajani (63) osigurao 351 glas, dok je njegov zemljak, kandidat lijevog centra, socijaldemokrata Gianni Pittella osvojio 282 glasa, prenosi Reuters.

Poslije Donalda Tuska koji je na čelu Evropskog savjeta, i Jean-Claude Junckera, predsjednika Evropske komisije, Tajani, inače bivši portparol nekadašnjeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija, bit će treći demokršćanin koji će obavljati jednu od tri najviše pozicije u EU.

Tajani će naslijediti Martin Schulza, a predstavljajući kandidaturu on je rekao da vjeruje u Evropu, ali da je Evropi potrebna promjena.

– Treba nam predsjednik, ne premijer, predsjednik s iskustvom i htio bih da vam na raspolaganje stavim moje 23-godišnje iskustvo - rekao je Tajani.

On se kandidovao ispred Evropske narodne partije desnog centra – najveće grupe u skupštini od 751 mjesta, pa je stoga njegova pobjeda mogla da se očekuje, javlja Telegraf.