BIH

Broj oboljelih bit će udvostručen

GRIPA Epidemiolozi najavljuju da vrhunac tek dolazi

A. ČENGIĆ

18.1.2017

Broj prijavljenih oboljenja sličnih gripi i broj slučajeva akutnih respiratornih infekcija u porastu je iz dana u dan. Prema najnovijim podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, oboljenja slična gripi prijavilo je osam od deset kantona.

Hladno vrijeme sa sobom je već donijelo prehlade, viroze i gripu u znatno većem obimu nego godinu ranije. No, epidemiolozi najavljuju da će narednih dana gripa pogoditi dvostruko veći broja stanovnika u odnosu na trenutno stanje, dok se vrhunac epidemije očekuje početkom februara. 

Smanjiti rizik

- U prvih osam dana ove godine prijavljena su 2.882 slučaja sa simptomima sličnim gripi, a od početka sezone 11.382, što je znatno veći broj nego u istom periodu prošle godine - saopćeno je iz Zavoda. 

U uzorcima poslanim u Mikrobiološki laboratorij Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) detektirani su virusi gripe tip B i virus gripe tip A (H3), kao i u drugim zemljama. Epidemiolozi podsjećaju da je gripa zarazna i napominju da je obvezno treba preležati. Vakcinisanje je, ipak, najefikasniji način da se ona preduprijedi. 
 
Da bi se smanjio rizik od gripe, stručnjaci savjetuju izbjegavanje gužvi, u slučaju kašljanja i kihanja nos i usta brisati maramicom koju nakon korištenja treba baciti u smeće. Preporučuje se i često pranje ruku sapunom i vodom, jer to smanjuje rizik. U slučaju bolesti, savjetuje se ostanak kod kuće.

Broj pacijenata s oboljenjima sličnim gripi u porastu je i u Republici Srpskoj, a nadležni upozoravaju da će širenje tog virusa biti intenzivnije u narednom periodu. 

Bit će još gore 

U prvoj sedmici ove godine domovi zdravlja u RS prijavili su 1.848 slučajeva akutnih respiratornih infekcija, dok je registriran 1.201 slučaj oboljenja sličnog gripi. Od početka sezone ukupno je registrirano 23.720 slučajeva akutnih respiratornih infekcija, a 9.243 slučaja oboljenja slična gripi, podaci su Instituta za javno zdravstvo RS.

- Poredeći vrijednosti u prethodnim sedmicama, primjećujemo porast slučajeva infekcija sličnih gripi. S obzirom na aktivnosti virusa gripe, sedmice s najintenzivnijim ciklusom virusa gripe su ispred nas - upozoravaju iz Instituta za javno zdravstvo RS. 

U Brčkom zabranjene posjete

Zbog porasta broja oboljelih od gripe, posjete pacijentima u bolnici Brčko od jučer su zabranjene.

Voditeljica Higijensko-epidemiološke službe Distrikta Brčko Mirjana Kuzmanović kazala je da će zabrana trajati do kraja januara.

Vakcina ima dovoljno

Primarijus dr. Mirsada Mulaomerović iz Federalne službe za epidemiologiju kazala je da je vakcinacija jedina i najefikasnija mjera prevencije gripe i komplikacija koje ona donosi.

- Vakcinacijom se stječe se solidna zaštita od obolijevanja i mogućih, pa i fatalnih komplikacija. Idealno vrijeme za vakcinaciju protiv gripe je u ranu jesen, ali se ona može provoditi i kasnije, sve dok virus gripe cirkulira. Vakcine koje su kantoni nabavili (između 30.000 do 40.000 doza) nisu sasvim potrošene, tako da je i sada moguće obaviti cijepljenje - ističe Mulaomerović.