VIJESTI

Dodiku nije prvi put da se nađe na "crnoj listi" SAD

Predsjedniku RS ponovo uvedene sankcije na američkom tlu

D. K.

17.1.2017

Američki State Department saopćio je večeras da je predsjednik RS Milorad Dodik stavljen na tzv. crnu listu. Tu odluku na svojoj web stranici objavilo je Ministarstvo finansija SAD.

Sankcije protiv Dodika podrazumijevaju zabranu putovanja u SAD i zamrzavanje imovine na njenoj, ali i na teritoriji svih drugih zemalja koje se pridruže sankcijama.

Podsjećamo, ovo nije prvi put da su lideru SNSD-a izrečene sankcije za teritoriju SAD. U istoj situaciji bio je i 1995. godine, tada kao potpredsjednik Narodne skupštine RS (NSRS), kada se odlukom američke Kancelarije za kontrolu stranih sredstava (OFAC) njegovo ime "rame uz rame" našlo uz stotine drugih osoba koje su stavljene na "crnu listu".

odluka-fac

Odluka FAC-a iz 1995. godine kojom je Dodik stavljen na "crnu listu"

Na ovakvu odluku SAD su se odlučile zbog Dodikove opstrukcije Daytonskog mirovnog sporazuma održavanjem referenduma o danu RS, čime je prekršio odluku Ustavnog suda BiH, ali i zbog politike kojom nastoji dovesti u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i kontinuiranu evropsku integraciju zemlje.