AUTO-MOTO

Toyota predstavila sportski Yaris sa 210 KS (FOTO/VIDEO)

Japanski proizvođač automobila promoviše povratak u WRC

(D. K.)

17.1.2017

U svrhu promocije svog povratka u WRC sa modelom Yaris WRC, Toyota je predstavila "civilnu" sportsku verziju ovog automobila kojeg pokreće motor od 210 konjskih snaga.

Toyota je predstavila svoj model Yaris u tzv. hot hatch verziji koja još uvijek nije dobila zvanični naziv (prethodni sportski modeli nosili su oznaku TS), ali se špekuliše da bi se mogao nazvati Gazoo, po imenu tima kojeg japanski proizvođač koristi u gotovo svim sportskim takmičenjima.

2017-toyota-yaris-hot-hatch-02

Inspiraciju za ovaj model Toyota je pronašla u rally verziji koja će ove godine nastupiti u WRC šampionatu, ali zvaničnih podataka o pogonskoj jedinici koja će pokretati "civilnu" verziju još uvijek nema.

Dok neki pominju 1,6-litarski turbo benzinac, porijeklom iz WRC vozila, drugi pak najavljuju 1,5-litarski motor.

Ono što je sigurno i što je potvrđeno jeste snaga od 210 "konja" koju će motor oslobađati, a ona će se isporučivati na prednje točkove (WRC verzija posjeduje 4x4 pogon). Procjena je da će to biti dovoljno da se do 100 km/h stigne za oko 6 sekundi, eventualno čak i manje.

yaris-wrc-01

Naravno, u paketu sa snažnijim motorom i nešto agresivnijim vizuelnim nastupom, sportski Yaris dobio je i unaprijeđen sistem oslanjanja, kao i snažne kočnice koje će biti zadužene za "obuzdavanje" ove "džepne rakete", piše portal Topspeed.rs.

Zvaničan debi sportski Yaris imat će na Salonu automobila u Ženevi, do kada će biti poznati svi do sada neobjavljeni tehnički detalji, a najvjerovatnije će tada biti formirana i cijena za evropsko tržište.