REGION

Crna Gora spremna za NATO: Primljen paket "Ciljeva sposobnosti"

Delegacija Alijanse posjetila Ministarstvo odbrane

(D. K.)

17.1.2017

Kao buduća članica NATO-a, Crna Gora je po prvi put primila paket "Ciljeva sposobnosti". U cilju usaglašavanja paketa, u posjeti crnogorskom Ministarstvu odbrane danas je boravila delegacija NATO-a, na čelu sa brigadnim generalom Patrikom de Gramontom, zamjenikom načelnika Štaba u Komandi za transformacije NATO (ACT).

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković sastao se sa brigadnim generalom de Gramontom i Polom Saveroom, direktorom za planiranje snaga.

General de Gramont istakao je značajan napredak koji je Crna Gora ostvarila u reformi odbrane, kao i doprinos NATO vođenim operacijama što će, kako je istakao, omogućiti uspješno preuzimanje obaveza iz punopravnog članstva.

Ministar Bošković potvrdio je posvećenost Crne Gore daljem razvoju sposobnosti, u cilju daljeg doprinosa naporima Alijanse u okviru kolektivne odbrane i očuvanja mira u svijetu, te izrazio zahvalnost na dosadašnjoj podršci Alijanse Crnoj Gori.

Delegacija NATO-a, koju čini 16 predstavnika, obavila je ekspertske razgovore sa predstavnicima Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore, na čelu sa generalnim direktorom Direktorata za politiku odbrane Ivanom Mašulovićem. Tom prilikom razgovarano je o vojnim sposobnostima Crne Gore, o doprinosu ukupnim sposobnostima Alijanse u domenu kolektivne odbrane, te učešću u međunarodnim operacijama. Također, razgovarano je i o civilnim sposobnostima za učešće u misijama stabilizacije i rekonstrukcije u postkonfliktnim područjima.

Konsultacijama o usaglašavanju paketa Ciljeva sposobnosti za Crnu Goru prisustvovali i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova, piše portal cdm.me.

Ciljevi sposobnosti predstavljaju potrebe država članica NATO za razvoj snaga i vojnih sposobnosti u okviru procesa planiranja odbrane. Zaključeno je da Crna Gora, u pogledu dostignutog nivoa interoperabilnosti, spremno dočekuje predstojeće punopravno članstvo u NATO.