SARAJEVO

ViK stalnim redukcijama uništava cijevi više nego jači zemljotres

Sarajlije nemaju vode, a glavni krivac je menadžment preduzeća

N. KATICA

17.1.2017

Preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ (ViK), odnosno menadžment ove kantonalne firme glavni je krivac za katastrofalno stanje vodovodne mreže i suhe česme u stanovima Sarajlija. Kazao je to za „Avaz“ Đevad Koldžo, međunarodni ekspert za smanjenje gubitaka vode u vodovodnim sistemima. Sistem je, upozorava on, pred kolapsom, a apsurd, kaže, što niko ne traži rješenje. 

Bez pritiska

Veliku grešku, prema njegovom mišljenju, menadžment ViK-a napravio je kada su u decembru prošle godine pola grada ostavili bez vode radi nekakvih popravaka. 

- Tim potezom su prouzrokovali štetu na sistemu kakvu ne bi, vjerovatno, ni jači zemljotres napravio. Cijevi su tada bile suhe, a sistem bez pritiska. Svako odgovoran i stručan zna i neće dozvoliti da cijeli sistem ostane bez pritiska, to je osnova upravljanja vodovodnim sistemom - rekao je Koldžo.

Pucanje cijevi je posljednjih dana česta pojava u gradu, građani nemaju vode, a radnici ViK-a ne stižu otkloniti sve kvarove iako su stalno na terenu. Razlog za to Koldžo vidi u stalnim redukcijama.

- Jedan od uzroka pucanja cijevi je i zavrtanje i odvrtanje ventila, odnosno redukcije, kako ovi iz ViK-a tvrde. Ovo dovodi do pojave nekontroliranih hidrauličkih udara u sistemu, a kod nas se to dešava iz noći u noć, na ovaj način sistem propada konstantno - istakao je Koldžo.

Kako je kazao, on već dvije godine mjeri pritisak vode u svojoj kući u Hrasnom i rezultati mjerenja su pokazali da je pritisak manji svake godine. Konstantni pad pritiska u sistemu je pokazatelj propadanja vodovodne mreže.

- U KS na izvorištima se pumpa 3,8 kubika vode u sekundi. Ova količina dovoljna je da opslužuje grad od 3.000.000 stanovnika! Imamo problem što od tih 3,8 kubika samo 0,8 dođe do potrošača - kazao je on.

Nizak nivo

Smrzavanje i pucanje stotina cijevi širom KS Koldžo ponovo pripisuje nestručnosti i nelogičnosti odluka menadžmenta ViK-a. 

- Uvode redukcije. Zaostala voda stoji u cijevima, nizak joj je nivo i normalno je da će mrznuti. To nam govori da voda ne curi, što znači da situacija s gubicima i nije takva kako tvrde iz ViK-a - zaključio je on.

Hiljade građana i jučer bez vode

Vode ni jučer nisu imale hiljade građana KS u više od 20 ulica. Iz ViK-a tvrde da su razlog puknute cijevi te da su samo tokom jučerašnjeg dana imali 65 prijavljenih kvarova, od čega su polovinu otklonili. Građani su ogorčeni. Kako nam je rekla Rahima Covo iz Vogošće, u ulici Donja Jošanička 70 kuća nikako nema vode već 10 dana. Iz ViK-a su im rekli da su zaleđene cijevi, ali još niko nije reagirao. 

Visoki računi zbog zraka

- Često čujemo građane koji se žale da im zrak „nabija“ visoke račune. Oni su u pravu, jer su vodomjeri koje mi koristimo osjetljivi na zrak, tako da, kad zrak izlazi iz cijevi, on se i obračuna. Ovo mogu potvrditi istraživanjem koje sam radio s kolegom - kazao je Koldžo.