LIFESTYLE

Ovo garant niste znali: Zašto dabrovi grade brane?

Pametni mali glodari

(D. K.)

17.1.2017

Dabar je veliki glodar koji se nalazi na najvišem stepenu razvoja po svojoj veličini, tjelesnoj građi i sposobnosti. Kao i svi pripadnici reda glodara, tako i dabrovi imaju četiri moćna sjekutića, izrasla u obliku dlijeta.

Zahvaljujući ovakvim zubima, dabrovi mogu da obaraju čitava stabla, kao i da ih vješto isjeckaju i upotrebe bilo za hranu, bilo za izgradnju svojih brana.

Dabrovi se, inače, hrane isključivo drvećem, grančicama i korijenjem vodenih biljaka, piše portal Mojaoaza.com.

Dabrovi žive u vodi i veoma su aktivni preko cijele zime. Zbog toga im je potrebno dovoljno duboko riječno korito, da se tokom zime ne zamrzne do dna.

brana

Branu grade da bi podigli nivo vode u rijeci ili potoku u kojem žive. Za izgradnju svoje brane dabrovi koriste drvo vrbe, jove ili drugo šiblje koju slažu po dnu rijeke ili potoka.

Najčešća građa koju upotrebljavaju je drveće debljine 20-25 cm, koju dabrovi prerežu za samo jednu noć. Zatim, sve povezuju muljem i kamenjem.

Kad brana malo izraste u visinu, dabrovi redaju grančice i mlade stabljike i uspravno i vodoravno. Grane najčešće puste korijenje, stabljike i grančice se isprepliću, te brana postaje još otpornija i čvršća.

Brana dabrova prosječno je visoka oko dva metra, a može biti dugačka i do 300 metara.