VIJESTI

Večernji list: Poplavila soba s dokazima u Tužiteljstvu BiH iz koje je nestalo 130.000 maraka

Pomalo čudno

Večernji list

18.1.2017

"Poplavila soba s dokazima u Tužiteljstvu BiH iz koje je nestalo 130.000 maraka" naslov je teksta koji je u svom današnjem printanom izdanju obajvio "Večernji list". Tekst prenosimo u cijelosti:

"Ured disciplinskog tužitelja radi na provjeri navoda iznesenih protvi bivše predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso koju su kolege optužili za brojne zloupotrebe, a dio je iznio i Večernji list navodeći njezinu ulogu u etničkom čišćenju menadžemnta ovoga suda u dvanaestogodišnjoj vladavini. Da se vodi istraga, potvrđeno je i iz Ureda disciplinskog tužitelja Bosne i Hercegovine koje mu je na čelu vršiteljica dužnosti glavog disciplinskog tužitelja Alena Kurspahić.

campara-vecernji

Faksimil teksta objavljenog u Večernjem listu

VSTV:“Vodimo istragu“

Po priopćenju, Ured disciplinskog tužitelja provodi istragu pritužbe formirane po službenoj dužnosti na temelju medijskih objava o navodnoj povredi dužnosti predsjednice Suda Bosne i Hercegovine Meddžide Kreso.

„Poštujući obvezu propisanu člankom 70. stavak 1. Zakona o Visokom sudbenom i tužiteljeskom vijeću Bosne i Hercegovine, Ured po podnesenim pritužbama postupa u skladu s načelom povjerljivosti do donošenja odluke“, navedeno je u odgovoru na naš upit te je objašnjeno da se više informacija ne može dobiti.

No, doznajemo kako je upravo Kreso posljednji dana boravila u Norveškoj odakle je posljednjim smicalicama pokušavama osporiti prisegu i imenovanje Ranka Debeveca na čelo državnog Suda. Tako je Kreso zatražila od sad već bivšeg kolege Ize Tankića da preko tužbe zaustavi formalno preuzimanje dužnosti Debeveca. Njegov dolazak označio je, prema boljim poznavateljima prilika bh. pravosuđa, značajnim raskid s političkim utjecajem na pravosuđe odnosno izravnim odmicanjem utjecaja SDA na Sud BiH u Sarajevu. 

To, međutim, nije slučaj s Tužiteljstvom BiH gdje svakoga dana isplivavaju dokazi o montiranju procesa, ali i zaštiti nedodirljivih političara i interesnih skupina. Posebno je to bilo uočljivo u slučaju optužnice i pravosudnog procesa koji se vodi protiv čelnika Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića i to upravo ga vodi tužitelj kojega se tereti za teška koruptivna djela.

Jedini ima ključ

Tako se Božo Mihajlović našao na meti optužbi, ali i konkretne prijave VSTV-a da je na čudnovat način na putu iz Tužiteljstva BiH prema Sudu BiH nestalo najprije 60.000, a onda i 70.000 maraka novca oduzetoga u slučajevima borbe protiv kriminala i upravo u prostoriji gdje se dogodio nestanak novca, odnosno gdje se čuvaju predmeti oduzeti iz kaznenih postupaka u prošlom tjednu sve je poplavljeno. Od te prostorije, svojevrsnoga sefa, ključeve jedino ima tužitelj SDA Duvravko Čampara koji je i sam nedavno „zaradio“ prijavu te je i financijski kažnjen zbog utjecaja na pravosudni postupak u slučaju „Radončić"."