SARAJEVO

Odgođena aukcija za prodaju pokretne imovine preduzeća „Gras“ Sarajevo

Potvrdili iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH

(Fena)

17.1.2017

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH su potvrdili da je odgođena za sutra najavljena javna aukcija za prodaju pokretne imovine preduzeća „Gras“ d.o.o. Sarajevo, zakazana s ciljem namirenja duga po osnovu PDV-a.

- Javna aukcija se odgađa do 30. juna 2017. godine na zahtjev preduzeća 'Gras' d.o.o. i Vlade Kantona Sarajevo, koja se obratila popisom UIO – navodi  se u saopćenju te poreske institucije BiH.

U dopisu je Vlada Kantona Sarajevo navela da se u preduzeću KJKP „Gradski saobraćaj“ d.o.o. Sarajevo radi reorganizacija i stabilizacija preduzeća, a sve uz podršku vlasnika –osnivača Vlade Kantona Sarajevo.

- Odmah će se pristupiti izvršenju reorganizacije i smanjenja broja uposlenih koji će se svesti na maksimalno 1.100 od trenutno 1.540 uposlenih, te korekcija tarifnog sistema. Ovim aktivnostima bi se uveliko smanjili troškovi i povećao prihod. Odmah poslije ovih aktivnosti će se pristupiti i kreditnom zaduženju iz kojeg je planirano izmirenje duga po osnovu PDV-a u ukupnom iznosu - stoji u dopisu.

U zahtjevu je također naglašeno da je normalno fuknkcionisanje gradskog saobraćaja od javnog interesa za Kanton Sarajevo jer se dnevno na ovaj način preveze i do 250.000 putnika. 

Iz UIO podsjećaju da trenutna dugovanja preduzeća „Gras“ d.o.o. Sarajevo po osnovu PDV-a iznose 19,6 miliona KM.