REGION

Hrvatska i Bugarska odblokirale Srbiju

Pristupni pregovori sa EU

(Fena)

17.1.2017

Hrvatska i Bugarska dale su danas zeleno svjetlo za otvaranje poglavlja 26 u pristupnim pregovorima Srbije i Europske unije.

Predstavnici Hrvatske i Bugarske u radnoj grupi Vijeća EU, koja se bavi pitanjima proširenja i zemljama kandidatima, danas su i službeno podržali otvaranje novog poglavlja u pregovorima sa Srbijom.

U pitanju je poglavlje 26 koje se odnosi na obrazovanje i kulturu.

Hrvatska je krajem prošle godine blokirala otvaranje tog poglavlja iznoseći rezerve u pogledu prava hrvatske manjine kada je riječ o obrazovanju na materinskom jeziku u Srbiji, podsjeća Tanjug.

U međuvremenu, Zagreb je dobio tražena pojašnjenja od Evropske komisije i dao političku, a sada i formalnu suglasnost da su ispunjeni uvjeti za otvaranje poglavlja 26 u pristupnom procesu Srbije.

Međuvladina konferencija na kojoj bi se otvorilo poglavlje 26 mogla bi se održati krajem februara ili početkom marta, navodi Tanjug.

Očekuje se da bi Srbija tada mogla da otvori više od jednog poglavlja.

Diplomatski izvori Tanjuga u Bruxellesu ocjenjuju kako je plan da se ove godine u pristupnim pregovorima sa Srbijom otvori šest ili sedam poglavlja, čije bi otvaranje trebalo biti raspoređeno na najmanje tri pristupne konferencije tokom 2017. godine.