GLOBUS

Rusija će razgovarati s Trumpom o nuklearnom naoružanju

Ruski ministar vanjskih poslova

(Fena)

17.1.2017

Rusija očekuje dijalog sa Trumpovom administracijom na temu nuklearnog naoružanja, kazao je Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova, prenosi Independent.

Sergej Lavrov naglasio je da agenda za ove pregovore treba da uključi i novo, hipersonično oružje, američki raketni štit u Evropi, kao i testiranje nuklearnog oružja. 

U intervju za Sunday Times, novoizabrani predsjednik Trump izjavio je da će uzeti u razmatranje američke sankcije prema Rusiji, ukoliko predsjednik Putin bude spreman da smanji zalihe nuklearnog oružja.

- Mislim da treba znatno smanjiti upotreba nuklearnog oružja. Iako je Rusija veoma pogođena sankcijama mislim da se ipak može desiti nešto od čega će dosta ljudi imati koristi - dodao je Trump. 

Ruski ministar Lavrov također je prokomentarisao Trumpovu izjavu u kojoj kaže da bi mogao povećati sankcije protiv Rusije, ukoliko će to dovesti do smanjenja upotrebe nuklearnog oružja.

Dodao je i da Trumpovu izjavu vidi kao ponudu o budućim pregovorima za kontrolu nuklearnog naoružanja, kao i pomoć u postavljanju temelja na ovu temu, s prethodnim osvrtanjem na američke sankcije prema Rusiji.