BIH

SDA: Za problem sa pasošima kriv je SDP!

Saopćenje za javnost

Redakcija

17.1.2017

Nakon jučerašnjeg saopćenja SDP-a u kojem za problem štampanja bh. pasoša okrivljuju SDA i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, danas je stiglo i saopćenje SDA, koje prenosimo u cijelosti: 

- „Naknadnu pamet“, kao već ustaljenu praksu svog političkog djelovanja , SDP je ponovo demonstrirao  u neprincipijelnom i dvoličnom saopćenju u kojem iskazuje lažnu brigu za građane BiH u vezi sa procedurom štampanja i izdavanja pasoša.

Još uvijek naivno razmišljajući da građani BiH vjeruju njihovim političkim pamfletima i stranačkim spinovima , a ne svojim očima i ušima , SDP nastavlja vršiti nasilje nad istinom i relevantnim činjenicama  nadajući se da će pobjeći od odgovornosti za greške sopstvenih kadrova  zbog kojih građani BiH već godinama trpe ekonomske i socijalne štete plaćajući pasoše , lične karte i vozačke dozvole najskuplje u Evropi i regionu.

Javnosti je već dobro poznato da je zbog višemilionskih zloupotreba i brojnih nezakonitosti u izboru kompanije za izradu ličnih dokumenata građana BiH, vođena višegodišnja istraga koja je završila hapšenjem direktora IDDE-a , dok se kompletan predmet još uvijek nalazi u proceduri u Tužilaštvu BiH .

Naime , upravo su kadrovi SDP-a u prošlom sastavu Vijeća ministara svojim nečinjenjem i nebrigom za građane i potpunim odsustvom svijesti o zaštiti interesa BiH , omogućili ambijent u kojem je bilo moguće sklapati višemilionske ugovore sa „ MUHLBAUEROM“ van zakonom predviđenih procedura i rokova , te usvajati pravilnike o višestruko većim cijenama putnih isprava i ličnih dokumenata koje već godima plaćaju građani BiH .

O „ vještini“ sa kojom su se pokušale  izbjeći procedure javnih nabavki kao i o uloženom „ naporu “ u definiranju čvrstih obligacionih odnosa i opravdanosti ugovora koji premašuju desetine miliona KM,  će konačnu riječ dati Tužilaštvo BiH koje vodi predmet . Iz svih dosadašnjih izvještaja je jasno da je riječ o dogovoru tadašnjih koalicionih pratnera, prijatelja i kumova iz SDP-a i SNSD-a.

I evo sada na bazi „ naknadne pameti“ SDP diže tragikomičnu dreku u vezi sa problemom  koji su upravo članovi SDP-a sami stvorili, vodeći se stranačkim, a ne interesima BiH .

Zbog toga čudi saopćenje SDP-a koji je u cjelokupan problem duboko involviran i koji plasiranjem neistina i pokušajem prebacivanja odgovornosti na druge pokušava sakriti pravi razlog istinskog problema sa štampanjem pasoša.

Građani BiH mogu biti sigurni da će kadrovi SDA, zajedno sa kolegama iz koalicionih stranaka u VIjeću ministara BiH riješiti i ovaj problem, kao što su riješili čitav niz problema i blokada koje je iza sebe ostavila bivša i nesposobna SDP-SNSD koalicija - navodi se u reakciji SDA.