KULTURA

Januarska akcija Pozorišta mladih: Kupiš jednu kartu, druga na poklon

Na repertoaru "Vremenski tunel"

Autor:S. A. A.

17.1.2017

U četvrtak, 19. januara, u 20 sati, na sceni Pozorišta mladih Sarajevo bit će odigrana predstava "Vremenski tunel", u režiji Admira Glamočaka, a po tekstu Nenada Veličkovića.

Uloge u predstavi ostvaruju: Ajla Cabrera, Alen Muratović, Aldin Omerović, Edin Avdagić, Sanin Milavić, Semir Krivić, Edhem Husić, Mirza Dervišić, Damir Kustura, Suada Ahmetašević, Elma Ahmetović i Mirza Tanović.

tunel2

Tri studenta (dva mladića i djevojka) ulaze u "Bosansku piramidu sunca", tražeći dokaze koji će potvrditi ili pobiti teoriju o Bosni kao kolijevci civilizacije.

Tako počinje njihovo putovanje kroz vrijeme i historiju Bosne i Hercegovine. Naime, ono što je izgledalo kao obična rupa u padini brda pretvara se u vremenski tunel, tunel iz kojeg izlaz vodi uvijek u neki drugi dio bosanskohercegovačke historije.

Susreću Ivana de Kazamarisa, Aliju Sirotanovića, Gavrila Principa, Bašeskiju, Šantića i Ćorovića (i Eminu), Valtera Perića, Branislava Nušića, borce ispod sarajevske piste…

U svim tim susretima na različite načine oni otkrivaju da su okolnosti i protagonisti drugačiji, ali da je suština političke nestabilnosti u Bosni ista u svim vremenima, i da je posljedica (podjednako) koliko stranih uticaja i aspiracija toliko domaće indiferentnosti i neobrazovanosti.

tunel1

Situacije i ličnosti s kojima se suočavaju istovremeno djeluju i na same protagoniste: koliko su njih troje žrtve nasljeđenih trauma i zabluda, a koliko sami doprinose etičkom i političkom kolapsu države u kojoj su rođeni? Komad je napisan i režiran prije svega za mlade, s nadom i željom da će je prepoznati kao "svoju" priču, ako ne zbog njenog političkog angažmana na rušenju historijskih, epskih, patrijarhalnih i ideoloških stereotipa, onda sigurno zbog humora koji prati cijelo ovo "putovanje".

Karte za predstavu se mogu rezervirati na brojeve telefona 033/202-303 i 033/442-572 svakim radnim danom od 10 - 14 sati, kao i putem Facebook stranice Pozorišta mladih Sarajevo.

U toku je januarska akcija, te ukoliko kupite jednu kartu, Pozorište mladih Sarajevo vam poklanja drugu.