VIJESTI

Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA-e BiH: Stigao odgovor o autentičnosti dokumenta o prisluškivanju

OSA se očitovala po zaključku donesenom na prošloj sjednici Komisije

S.D.

17.1.2017

Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Parlamenta BiH zasjedala je danas u Sarajevu. Kako je nakon sjednice novinarima kazao Nikola Špirić (SNSD), predsjedavajući Komisije, OSA se očitovala po zaključku donesenom na prošloj sjednici Komisije da Agencija dostavi i potvrdi ili demantira autentičnost dokumenta o kojem je raspravljano .

- Dobili smo odgovor, zaključili smo danas da u četvrtak održimo novu zajedničku sjednicu u prostorijama Agencije gdje ćemo naravno dobiti odgovore na sva pitanja koja bi članovi Komisije željeli da postave rukovodstvu OSA-e i to je sve što mogu da vam kažem - kazao je Špirić.

Na novinarsko pitanje, može li otkriti je li potvrđena autentičnost dokumenta koji je navodno „procurio“ iz OSA-e u javnost, a koji se odnosi na navodno prisluškivanje OSA-e BiH srbijanskih zvaničnika, Špirić je odgovorio odrečno.

- S obzirom da dokument nosi naziv „povjerljivo“ ja o pojedinim stvarima ne mogu da govorim, a kada budemo imali definitivan stav Komisije, mislim da će javnost biti informisana i zato vas još jednom molim da profesionalno radimo svoj posao - kazao je Špirić.

Iako Špirić to nije potvrdio, a današnju sjednicu nisu htjeli komentirati ni ostali članovi Komisije, ipak sudeći prema još jednom zaključku s prošle sjednice Komisije, moglo bi se zaključiti da je dokument autentičan. Naime, prošle sedmice su članovi Komisije kazali novinarima da ukoliko se potvrdi da je dokument vjerodostojan, da će o ovoj temi biti održana nova sjednica i da će biti obavljeno saslušanje rukovodstva OSA-e. S obzirom da je već za prekosutra zakazana nova sjednica Komisije i to u sjedištu Agencije, da se naslutiti kakav je ishod autorizacije spornog akta.