LIFESTYLE

Zuckerberg na sudu: Kompanija Zenimax traži dvije milijarde odštete od Oculusa

Osnivač i prvi čovjek Facebooka

Redakcija

17.1.2017

Kompanija koja se bavi izradom računaskih igara, Zenimax, optužila je jednog od pionira virtualne stvarnosti, Oculus, da je razvio svoju platformu uz pomoć ukradene tehnologije.

Prema njihovim navodima John Carmack, koji je s Palmerom Luckyjem razvio Oculus Rift, radio je za njihovu podružnicu Id Software te imao pristup tehnologijama za razvoj VR seta.

Iste je iskoristio kasnije za razvoj Oculusa, tvrdi Zenimax još od 2014. godine.

Sada je cijeli slučaj završio na sudu, a Zenimax od, danas Facebookovog, Oculusa potražuje dvije milijarde dolara odštete, onoliko koliko je plaćeno za preuzimanje Oculusa 2014. godine.

Parnica je otvorena protekle sedmice na Federalnom okružnom sudu u Dallasu, a danas bi se u sudnici u svojstvu svjedoka trebao pojaviti i Mark Zuckerberg, osnivač i prvi čovjek Facebooka.

Osim optužbi za krađu intelektualnog vlasništva, Zenimax sada planira sudu dokazati da je na strani Oculusa i Facebooka došlo do uništavanja dokaza koji bi mogli ukazati na to da su prvobitne optužbe tačne.

Za sada je u sklopu suđenja svjedočio John Carmack koji je odbacio optužbe nazivajući ih smiješnima i apsurdnima, iako su dokumenti pokazivali da je on značajno utjecao na razvoj Oculusove platforme još dok je bio zaposlenik Id Softwarea, piše Bug.hr.