LIFESTYLE

Kako je Selma Ćosić glumu zamijenila poslom stjuardese

Životni put mlade Brezanke - od pozorišta do aviona

A. KOVAČEVIĆ

17.1.2017

Selma Ćosić (28) iz Breze, doskora glumica u Narodnom pozorištu u Zenici, samo je jedan primjer mladih koji su odlučili da život nastave van granica Bosne i Hercegovine. Pozorišne daske na kojim je provela tri godine Selma je zamijenila avionom, odnosno poslom stujardese u Saudijskoj Arabiji. 

Studij glume završila je na Univerzitetu u Tuzli, a ljubav prema glumi, kako kaže, imala je odmalena. 

- Kao djeca u ulici smo izvodili naše predstave. Znam da mi se uvijek dopadalo da budem u centru pažnje. Nekad kasnije sam pitala mamu postoji li srednja glumačka škola i mnogo sam se razočarala kad mi je rekla da je nema – priča Selma. 

Iako je njena ljubav prema glumi bila velika, a gluma posao u kojem se vidjela od malih nogu, u Bosni svoju budućnost više nije vidjela i od tog posla nije imala ništa, a na kraju je izgubila i volju.

selma-cosic

Uz visoku plaću, posao joj nudi i avanturu

- Kultura i umjetnost kod nas nemaju baš neki prolaz. Zapravo, u posljednje vrijeme nisam sigurna čime bi se u našoj državi trebalo baviti da biste uspjeli. Ne sjećam se kada sam posljednji put čula da je neko dobio posao na neodređeno, u bilo kojoj branši – kaže Selma.

Na konkurs za posao stjuardese prijavila se bez razmišljanja, a na oglas je naišla slučajno. 

- Tada nisam ni znala kolika je plaća, ni kakve sve povlastice mogu imati radeći ovaj posao, htjela sam samo da putujem. Sada sam već zavoljela avione i postala ovisna o adrenalinu pri letenju – ističe ona. 

Osim visoke plaće kakvu u BiH, kako kaže, ne bi mogla zaraditi legalno, ovaj posao nudi i avanturu.

- Sada sam u Indiji, za nekoliko dana u Njemačkoj, a već iduće sedmice u Torontu. Luksuz koji vidim kroz ovaj posao viđala sam samo u filmu, od hotela s pet zvjezdica do privatnih plaža na koje se ulaz plaća stotine maraka – kaže Selma. 

Povratak u pozorište

Selma kaže da joj je trenutno teško razmišljati o povratku u pozorište, jer se uvijek pojavi nostalgija.

- Generalno, ja to imam u planu. Vjerovatno ću završiti master negdje i onda vidjeti koje mi se opcije nude. Vjerujem da će mi i posao stjuardese otvoriti mnoga vrata pa trenutno ne razmišljam gdje, kada i šta želim – navodi ona.