VIJESTI

ANUBiH: Smrt profesora Lovrenovića ogroman gubitak

Bio dopisni član te redovni profesor Filozofskog falukteta Univerziteta u Sarajevu

Redakcija

17.1.2017

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine objavila je saopćenje o smrti prof. dr. Dubravka Lovrenovića, koji je bio njihov dopisni član te redovni profesor Filozofskog falukteta Univerziteta u Sarajevu.

Saopćenje prenosimo u cijelosti: 

- Profesor Lovrenović rođen je u Jajcu 1956. godine. Filozofski fakultet u Sarajevu – Odsjek za historiju završio je 1979. godine, a 1980. godine izabran je za asistenta na predmetu Opća historija srednjeg vijeka na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Postdiplomski studij završio je u Beogradu, a zvanje doktora nauka stekao je u Sarajevu. Radni vijek je proveo na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu gdje je za redovnog profesora izabran 2010. godine.

Za dopisnog člana Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine izabran je 2012. godine.

Profesor Lovrenović je obavljao dužnost sekretara Odjeljenja humanističkih nauka ANUBiH, direktora Centra za leksikologiju i leksikografiju, bio je član Centra za balkanološka ispitivanja i član Odbora za istorijske nauke ANUBiH.

Smrt profesora Lovrenovića ogroman je i nenadoknadiv gubitak za Akademiju nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Komemoracija profesoru Lovrenoviću održat će se u četvrtak, 19. januara u 12 sati u amfiteatru ANUBiH (Bistrik 7).

Datum i mjesto sahrane bit će naknadno objavljen.

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine izražava najiskrenije saučešće obitelji profesora Lovrenovića, svim prijateljima i saradnicima.