VIJESTI

Sud sutra na aukciji prodaje 18 autobusa, 10 minibusa i osam tramvaja GRAS-a

UIOBiH želi namiriti više od 19 miliona maraka duga

A. TABAK

17.1.2017

Općinski sud za sutra je zakazao prodaju 36 vozila preduzeća GRAS! Aukciju je inicirala Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, koja je u zalog uzela 18 autobusa, 10 minibusa i osam tramvaja, a zbog duga GRAS-a za PDV većeg od 19 miliona maraka. 

Redovi vožnje

Da bi taj dug namirio, UIOBiH je odlučio prodati vozila jer na drugačiji način ne može naplatiti PDV. 

Kako nam je kazao portparol UIO Ratko Kovačević, ukoliko ovom prodajom ne budu namirena potraživanja, od Suda će tražiti zakazivanje nove aukcije. Kovačević je potcrtao da će prodavati vozila GRAS-a sve dok ne namire dug. 

ratko-kovacevic-10

Kovačević: Zakazati nove aukcije 

S druge strane, direktor GRAS-a Avdo Vatrić kazao je da ova prodaja može mnogo naštetiti preduzeću, s obzirom na to da se vozni park teško održava i da ni sada nemaju dovoljno vozila za prijevoz putnika. 

- Ukoliko se vozila prodaju na aukciji, morat ćemo ponovo napraviti nove redove vožnje jer nećemo imati dovoljno vozila da odgovorimo na potrebe putnika. Kada je riječ o tramvajskom saobraćaju, to neće predstavljati veliki problem. Međutim, pravi haos nastat će na autobuskim i minibuskim linijama - kazao je Vatrić.

Vlada odustala

Direktor je dodao da ne postoji način da se aukcija odgodi. 

avdo-vatric-nova

Vatrić: Vlada odustala od kredita 

- Vlada, Ministarstvo saobraćaja KS i mi pisali smo UIO da nas sačekaju, da pokušamo uzeti kredit i da im platimo dug. Međutim, taj kredit se više ne spominje, tako da ne znam je li Vlada od toga odustala - rekao je Vatrić. 

Prva aukcija otkazana

Prva aukcija vozila bila je zakazana za 28. april 2016. godine. Međutim, na zahtjev Vlade KS, bila je odgođena za dva mjeseca da bi se prikupio novac da se izmiri dug. Ali novac do dan-danas nije prikupljen, pa je zakazana nova prodaja 36 vozila.