VIJESTI

Senad Hadžifejzović: Mi se zavadimo, a oni mirnije vladaju!

Vodeća TV ličnost u zemlji

Autor:Adela BEVANDA

17.1.2017

Na čelu Face TV-a, najmlađe televizijske kuće u Bosni i Hercegovini koja je već u prvoj godini svog postojanja uspjela kroz kablovski program doprijeti do značajnog broja gledalaca širom BiH, a posredstvom satelita i širom svijeta, je Senad Hadžifejzović, čovjek koji je protekla dva mjeseca u žiži javnosti, najviše zbog svojstvenog i jedinstvenog načina obraćanja publici.

Voli reći da ne zna da li je ovakav čovjek zato što je takav novinar ili je ovakav novinar zato što je takav čovjek. A novinar je od 12. godine. Samo dvije godine poslije naučio je kako se radi i živi od novinarstva. Danas je urednik, vlasnik, producent, reditelj, sam dočekuje svoje goste i jednostavno radi od jutra do sutra. Regionalno je prepoznatljiv, mnogo puta rušio je tabue i bez dlake na jeziku već 26 godina vodi svoj „Centralni dnevnik“, kojim zasigurno opravdava epitet „vodeće TV ličnosti“ u našoj zemlji.

Pod virusom

- U ovih pet godina Face TV-a slavili smo najveće pobjede u sportu, fudbaleri, mladi košarkaši, Tuka (Amel Tuka, op. a.)... Školovali jednu novu generaciju mladih novinara koji će tek doći do izražaja, promovirali domaću bh. produkciju, osnovali prvu HD televiziju u cijelom regionu. Mislim da smo utjecajna i relevantna televizija. Ne lažemo, prenosimo sve informacije, dovodimo u goste u program uživo svakoga ko ima šta reći, nemamo cenzuru, otvoreni smo, slobodni. Sve je to promocija i osnovnih i vrhunskih vrijednosti novinarstva - govori Hadžifejzović za „Dnevni avaz“.

Ili Vas zovu da uđete u politiku ili se nekako sami upletete u te priče. No, kazali ste mi da za Vas kao novinara nema kompromisa kada je država u pitanju.

- Nekada je svaka TV kuća, novina, imala svoju uređivačku politiku. Sada ili nema ili je mijenja po političkim direktivama. Naša uređivačka politika je država Bosna i Hercegovina. Iako komercijalna, privatna TV, mi smo u velikoj mjeri, koliko možemo s našim kapacitetima, i u funkciji javnog servisa. Bez normalne uspješne države niko od nas ne može opstati. Ni pojedinac, ni kolektivi.

Vaše nedavno gostovanje u HRT-ovoj emisiji „Nedjeljom u 2“ kod Aleksandra Stankovića praćeno je s velikim zanimanjem širom regiona, no potom su uslijedile i burne reakcije i oštri komentari na internet-portalima, društvenim mrežama...

- Nisam pogledao nijedan komentar, niti pročitao. Radim mnogo, još sam pod nekom prehladom ili virusom. Ja samo idem dalje naprijed, ne osvrćem se. Kako god da ja prokomentiram gostovanje, ljudi već imaju stav i to je dobro. Neka imaju stav ma kakav da je. Generalno, vrlo sam zadovoljan tom emisijom.

Politički folovi

„Nestabilnost BiH najveća je sigurnosna prijetnja Hrvatskoj u susjedstvu“, riječi su predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, na koju ste se Vi u svom stilu itekako obrušili. Šta mislite, zbog čega je uopće kazala to?

- Objasnila je u dva intervjua ovih dana, korigirala se i to je dobro. Od svih zemalja u regionu, Hrvatskoj je najviše u interesu da naša zemlja bude stabilna, jedinstvena, ozbiljna država. Ali, nama je samima to najvažnije, mirna Bosna.

A koji je Vaš komentar na paradu održanu u Banjoj Luci 9. januara, na neustavni dan Republike Srpske i sve ono što se dešavalo?

- To su sve stari i vrlo opasni politički folovi. Politika nas stalno, više od 26 godina, zamajava, zavađa, servira svaki dan novi problem. Mi se zabrinemo, zavadimo, uznemirimo, a oni mirnije vladaju. Ima tu, naravno, suštinskih pitanja za državu, ali ih politika ne rješava, već samo potencira i poentira u svoju korist.

Hoćemo li zanimati Donalda Trampa

Nakon pobjede Donalda Trampa (Trump) svi se pitaju kakve promjene će svijetu donijeti novi predsjednik SAD. Šta očekuje nas u malim zemljama?

- To svi čekamo. On je trgovac velikim nekretninama, jesmo li mi mala nekretnina? Jesmo li mu takvi zanimljivi? Rusima jesmo. Evropa odavno nema jedinstven stav o nama i sada nam dolazi rješenje zagonetke od nove američke administracije. Mislim da ćemo odgovor brzo saznati.