KULTURA

The Independent: Šta je pokazala analiza Biblije i Kur'ana - gdje ima više nasilja?

Softverski inžinjer Tom Anderson izvršio detaljno istraživanje

M.M.

16.1.2017

Analize kojima se pokušavalo utvrditi da li je Kur'an nasilniji od Biblije češće su vršili kršćanski nego islamski učenjaci, piše The Independent

Softverski inžinjer Tom Anderson izvršio je detaljno istraživanje tekstova svetih knjiga kako bi otkrio koja sadrži više nasilnih elemenata.

On je na svom blogu objasnio zašto se odlučio na ovaj korak. 

Naime, na internetu se vodi dugogodišnja polemika o tome da li islam u sebi sadrži elemente, koji su nasilniji od onih u ostalim najvećim religijama. Anderson kaže da su ga upravo brojne debate na društvenim mrežama inspirisale da pokrene istraživanje.

Koristeći se programom za analizu teksta pod nazivom „Odin Text“, Anderson je izvršio detaljnu analizu internacionalnih verzija Sarog i Novog zavjeta, ali i engleskog prevoda Kur'ana iz 1957. godine.

Software je za samo dvije minute uspio pročitati i analizirati sve tri knjige. Utvrđeno je da je Stari zavjet nasilniji od Novog zavjeta, dok je količina nasilnih elemenata u Starom zavjetu duplo veća nego u Kur'anu.

- Nešto više od 2,8% sadržaja Novog zavjeta odnosi se na ubijanje i destrukciju, dok 2,1% Kur'ana tretira te pojmove. Ipak, Stari zavjet sadrži daleko najviše nasilja pa u njemu ubijanje i destrukcija zauzimaju čak 5,3% sadržaja – kaže Anderson.

Inžinjer objašnjava da cilj istraživanja ni u kom slučaju nije dokazivanje da je islam manje ili više nasilan od ostalih religija.

- Stari i Novi zavjet te Kur'an nisu jedina literatura u islamu, kršćanstvu i judaizmu pa samim tim ni ne predstavljaju zbir svih učenja ovih religija. Moram da naglasim da je ova analiza površna i nikako ne treba da bude konačna – zaključio je Anderson u razgovoru za The Independent.