VIJESTI

Građani pripremaju proteste pred UKCS-om?

Ogorčeni lošim stanjem u bh. zdravstvu

D. K.

17.1.2017

Grupa ogorčenih građana, šokirana viješću o smrti nedužnih beba, nedostatku lijekova, odlasku stručnih kadrova... odlučila se aktivnije uključiti u ovu problematiku kako bi ukazala na izrazito loše stanje u bosanskohercegovačkom zdravstvu.

Korisnici Facebook grupe "Zajedno do boljeg zdravstva, do boljeg sutra" složni su kako bi jedan od načina da se poboljša situacija u ovoj oblasti bio protest pred zgradom Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu (UKCS), na kojem bi mogli izraziti svoje nezadovoljstvo.

Datum protesta još uvijek nije poznat, a članovi grupe su od nadležnih dobili informacije da bi okupljanje mogli organizovati u krugu UKCS-a.

screenshot-1

Jedan od brojnih statusa članova grupe

"Da li ima neko mlad, pametan, perspektivan, hrabar, da pokrene građane, roditelje sadašnje i buduće da izađu u javnost i pitaju "odgovorne" zašto nam se dešavaju ovakve stvari, zašto UKCS i ambulante nemaju osnovne stvari za pacijente, zašto se nalazi (sa patologije, nemaju reagense, itd, duga lista) čekaju mjesecima, zašto su naši medicinski radnici toliko neljubazni, arogantni, odbojni?", napisao je jedan od članova grupe.

"Ima li neko da pokrene neke promjene i da se stane u kraj ovom javašluku? Ili su nam toliko isprali mozgove, pa stoički podnosimo sve i svašta i čekamo, nadamo se nekom 'boljem sutra' koje samo po sebi neće doći", navodi se u grupi.

Članovi grupe, zatvorenog tipa, pozvali su sve da im se pridruže, kako bi u što većem broju izašli na protest i izrazili svoje negodovanje.

screenshot-1

"Stop nepravdi, lopovluku, bezobrazluku, a najviše nehaju pojedinih medicinskih radnika. Da li ćemo dopustiti da nam odlaze ljekari, da nam djeca umiru, da nas kradu i lažu, da nas "mesari" operišu? Da li želimo bolje sutra ili ćemo zauvijek samo kukati?", jedan je od statusa objavljenih u grupi.

Inače, ova Facebook grupa do sada je okupila oko 650 članova, ali ovaj broj konstantno raste.