CRNA HRONIKA

Kenan Varupa negirao ubistvo oficira OSBiH

U Kantonalnom sudu u Novom Travniku

K. K.

16.1.2017

Kenan Varupa (22), koji je optužen da je u septembru prošle godine u selu Bukve kod Viteza sjekirom ubio Miroslava Stojaka (43), kapetana Oružanih snaga (OS) BiH, danas se u Kantonalnom sudu u Novom Travniku na ročištu za izjašnjenje o krivici izjasnio da nije kriv. Prema navodima iz optužnice, Varupa se tereti za krivična djela ubistvo i nedozvoljeno posjedovanje oružja i eksplozivnih materija.

Jasna Dunđer, braniteljica Varupe, danas nije iznosila uvodne riječi odbrane te će to učiniti, kako je kazala, nakon što Tužilaštvo iznese sve dokaze.

Beživotno tijelo Stojaka pronađeno je nakon dvodnevne policijske potrage u kući Kenana Varupe u viteškom naselju Bukve. Varupa je, kako saznajemo, tokom saslušanja u policiji priznao da je ubio Stojaka te je otkrio lokaciju tijela.

Istragom se saznalo da su optuženi i ubijeni Stojak stupili u kontakt preko Facebooka te su se 17. septembra prošle godine našli u jednom ugostiteljskom objektu u Novoj Biloj kod Travnika.

Varupa je kapetana više puta udario oštricom sjekire po glavi. Zatim mu je uzeo novac i vozilo Ford Focus, kojim je potom doživio saobraćajnu nesreću u tunelu kod Žepča. Vozilo je prodao vlasniku vučne službe, što je bio prvi trag koji je vodio istražitelje do počinioca.

Varupa je jučer negirao krivicu, jer se navodno ne slaže s tim da se ubistvo odigralo onako kako je to navedeno u optužnici.