CRNA HRONIKA

Nastavljeno suđenje za zlostavljanje Smaje Ćesira

Najavljeno svjedočenje majke i očuha

B. C.

16.1.2017

Saslušanjem neuropsihijatra dr. Abdulaha Kučukalića danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje u ponovljenom postupku protiv Saliha Arnautovića i Ene Lipe, očuha i majke svirepo ubijenog dječaka Smaje Ćesira iz Hadžića. Na optuženičkoj klupi su i dječakovi nana i djed Munira i Emir Lipa. 

Očuh i majka su za ubistvo dječaka osuđeni na po 40 godina, a postupak se sada vodi za krivična djela nasilje u porodici, zlostavljanje maloljetnika i nanošenje povreda. 

Dr. Kučukalić je ponovio rezultate timskog vještačenja. Salih Arnautović je bio uračunljiv i u momentu izvršenja krivičnog djela nije bio pod utjecajem droge i alkohola. 

Za Enu Lipu utvrđeno je da ima laku mentalnu retardaciju, zbog čega je njena sposobnost da shvati počinjeno djelo bila smanjena, ali ne toliko bitno. Utvrđeno je da je povodljiva, tako da je intelektualno superiornija osoba mogla utjecati na njeno ponašanje. 

Odgovarajući na pitanje tužiteljice, Kučukalić je rekao da ispitanik na testu inteligencije može svjesno davati pogrešne ogovore.

Kod Emira Lipe koji je tokom rata šest mjeseci bio izložen psihičkoj torturi u KPZ Foča, utvrđen je postraumatski sindrom čiji intenzitet nije više veliki. Ni kod Munire Lipe koja je u logoru zlostavljana tokom rata, nisu oštećene intelektualne sposobnosti.

Suđenje se nastavlja 13. februara, za kada su odbrane najavile da će Salih Arnautović i Ena Lipa svjedočiti u svoju korist.