GLOBUS

Strašan masakr: Ubili 70.000 ptica da bi raščistili put avionima!

Associated Press istražio

(M.M.)

16.1.2017

Ptice su uzrokovale pad aviona u rijeku Hudson prije osam godina i tada je pokrenut tzv. "program ubijanja". 

Associated Press je istražio i otkrio da je od 2009. godine, kada je zbog inicidenta na rijeci Hudson, pokrenut “program ubijanja ptica” u okolini New Yorka i tri tamošnja najveća aerodroma skoro 70.000 ptica ubijeno kako ne bi pravie probleme avionima.

Ipak, ova mjera se pokazala kontradiktornom, jer se broj udara ptica u avione povećao, pa je tako sa nekadašnjih 158 udara godišnje statistika porasla na 299 udara ptica u avione na godišnjem nivou.

– Moramo napraviti dugoročno riješenje koje se ne zasniva na ubijanju ptica koje ni za šta nisu krive – poručuje Jeffrey Kramer, zagovornik zaštite životinja, ali se sa njim ne slažu zvaničnici koji provode “programe ubijanja ptica”.

Naime, oni podsjećaju na to da se od Hudsona nije dogodila veća avionska nesreća izazvana sudarom ptica.

Prema izvještajima, najviše su stradali galebovi (28.000 mrtvih), čvorci (16.800), sove (6.000), golubovi (4.500), ali i mnoge druge rijeđe vrste.

U Evropi je ova brojka malo manja, ali ne manje alarmantna. Zbog istog razloga na starom kontinentu stradalo je 35.000 ptica u proteklih osam godina, otkriva Independent.