GLOBUS

Oman prihvatio deset zatvorenika oslobođenih iz Guantanama

Jedna od najsiromašnijih arapskih zemalja

Fena

16.1.2017

Oman je saopćio u ponedjeljak da je prihvatio deset zatvorenika iz američkog vojnog zatvora u Guantanamo Bayu uoči odlaska s vlasti predsjednika Baracka Obame, a u okviru njegovih napora da smanji zatvorsku populaciju u objektu koji je obećao i zatvoriti. 

Nije bilo nikakvog trenutnog komentara američkog ministarstva odbrane na transfer.

Omansko ministarstvo vanjskih poslova navodi u saopćenju koje je prenijela državna Omanska novinska agencija da je prihvatilo zatvorenike na Obamin zahtijev. 

Omanski i američki vojni zvaničnici nisu odmah odgovarali na zahtjeve za komentar od Associated Pressa.

Oman, kojim vlada sultan Qaboos bin Said od 1970., služio je kao posrednik između Zapada i Irana. Također je dogovorio brojna oslobađanja zatvorenika u posljednjim ratovima za zapadne zemlje.

Jemen, najsiromašnija zemlja arapskog svijeta, ostao je zahvaćen građanskim ratom i meta je ofanzive pod saudijskim vodstvom protiv pobunjenika, što je učinilo povratak zatvorenika iz Guantanama u tu zemlju nemogućim.

Nekoliko dana ranije, vlasti su saopćile da je 19 od preostalih 55 zatvorenika u američkoj vojnoj bazi na Kubi odobreno oslobađanje i da bio mogli biti pušteni na slobodu u posljednjim danima Obamine vladavine.

Većina oslobođenih zatvorenika iz Guantanama poslana je u  Afganistan, Saudijsku Arabiju i Pakistan.